Svijet

Sunak: Novim zakonom ukida se pravo ilegalnih migranata da ostanu u Velikoj Britaniji

Novim zakonom će biti ukinuto pravo na ostanak u Velikoj Britaniji onima koji ilegalno uđu u ovu zemlju, izjavio je u utorak britanski premijer Rishi Sunak.

Rishi Sunak - dw

Govoreći u Donjem domu o novoj imigracionoj politici, Sunak je rekao da će novonajavljene mjere “ispuniti obećanje da će se uhvatiti u koštac s ilegalnim migracijama”.

Sunak se u prethodnim sedmicama suočio sa kritikama zbog sve većeg broja malih brodova koji dolaze iz Francuske preko La Manchea.

Sunak je rekao da oni koji budu deportovani nakon što stignu u Veliku Britaniju “ilegalno” neće moći u budućnosti tražiti azil iz inostranstva.

“Najavljujemo novi sporazum sa Albanijom kako bismo ubrzali povratak albanskih tražilaca azila, koji čine trećinu onih koji u Veliku Britaniju stižu malim čamcima”, rekao je on.

Sunak je rekao da će nastaviti s kontroverznim planom vlade za Ruandu, koji su kritikovale grupe za ljudska prava. Letove za odvođenje tražilaca azila u Ruandu kako bi tamo podnijeli zahtjev za britanski azil pravni zastupnici zaustavili su sudskim kanalima prije nekoliko mjeseci.

Velika Britanija formira namjenski i jedinstveni komandni centar za male čamce kako bi poboljšali kontrolu La Manchea.

“Ovo će ujediniti naše vojne i civilne sposobnosti u koordiniranom odgovoru na obavještajne podatke, prelaske čamaca, obradu i provođenje zakona”, rekao je on, dodajući da će stotine novih oficira raditi na okončanju ilegalnih prelazaka.

Sunak je rekao da će Velika Britanija udvostručiti sredstva za Nacionalnu agenciju za kriminal da bi se uhvatila u koštac s imigracijskim kriminalom u Evropi”.

“Osim toga dodajemo 200 novih radnika da bismo pojačali naše imigracione mjere. Ovi dodatni resursi će nam zauzvrat omogućiti da povećamo racije zbog rada na crno za 50 posto”, rekao je on.

Dodao je da će vlada preseliti “do 10.000 ljudi iz skupog hotelskog smještaja na jeftine lokacije kao što su napušteni turistički parkovi i nekadašnji studentski domovi”.

Britanski premijer je rekao da će vlada udvostručiti broj onih koji rade na predmetima i radikalno pojednostaviti proces za tražioce azila.

“Kao rezultat svih ovih promjena, utrostručit ćemo produktivnost osoblja”, rekao je on, piše Anadolija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh