Svijet

Šefovi EU šokirani istragom o korupciji u Evropskom parlamentu

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je da se u ovom slučaju mora primijeniti “puna snaga zakona”.

EU - BHRT

Ministri vanjskih poslova Evropske unije kazali su danas kako su užasnuti zbog belgijske istrage o optužbama da je domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva Katar velikodušno dijelio gotovinu i darove službenicima Evropskog parlamenta kako bi utjecao na donošenje odluka.

Tužitelji su u petak pretražili 16 kuća i zaplijenili 600.000 eura u Bruxellesu u sklopu istrage, što je izazvalo pozive na veći nadzor nad kreiranjem evropske politike.

Četiri osobe su uhapšene i optužene za “učestvovanje u zločinačkoj organizaciji, pranju novca i korupciju”, rekli su tužioci u saopćenju u nedjelju, javlja Reuters.

Nisu imenovali osumnjičene, ali izvor blizak slučaju rekao je da je jedna od potpredsjednica Evropskog parlamenta, grčka socijalistica Eva Kaili, među optuženima. Njezin ured nije odgovorio na upit za komentar.

Evropski parlament saopćio je tokom vikenda da je Kaili suspendovana s dužnosti. Grčka socijalistička stranka PASOK saopćila je da je isključena iz stranke.

“Vijest je svakako vrlo zabrinjavajuća”, rekao je visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku Josep Borrell novinarima pri dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova EU.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je da se u ovom slučaju mora primijeniti “puna snaga zakona”.

“Riječ je o vjerodostojnosti Evrope, pa to mora izazvati posljedice na raznim područjima”, rekla je.

Tužitelji su rekli da su mjesecima sumnjali da jedna zaljevska država pokušava kupiti uticaj u Bruxellesu, piše Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh