Svijet

Rusija: Putinov kritičar dobio 8 godina zatvora zbog ‘lažnih informacija’

Ruski opozicionar Ilya Yashin osuđen je na osam i po godina zatvora zbog “širenja lažnih informacija” o ruskoj vojsci, prenosi Al Jazeera.

Sutkinja Oksana Goryunova iz okružnog suda u Moskvi rekla je u petak da će Yashin, 39, služiti kaznu u kaznenoj koloniji i da ima 10 dana za žalbu na presudu.

Yashinu je suđeno zbog YouTube videa objavljenog u aprilu u kojem je raspravljao o dokazima koje su otkrili zapadni novinari o ruskim zločinima u Buchi, u blizini Kijeva, i bacio sumnju na verziju službene Moskve da su takvi izvještaji izmišljeni kao “provokacija” protiv Rusije.

Jašin je takođe saveznik zatvorenog lidera opozicije Alekseja Navaljnog, najistaknutijeg kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina, a bio je blizak i Borisu Njemcovu, opozicionom političaru ubijenom u blizini Kremlja 2015. godine.

“Još jedna besramna i nezakonita Putinova presuda neće ušutkati Ilju i ne bi trebala zastrašiti poštene ljude Rusije”, napisao je Navalni na društvenim medijima.

“Ovo je još jedan razlog zašto se moramo boriti i ne sumnjam da ćemo na kraju pobijediti”, dodao je Navalny, koji služi više od 11 godina zatvora zbog prevare, nepoštivanja suda i kršenja uslovne kazne – što je sve odbacio kao lažne optužbe s namjerom da ga se ušutka.

‘Ne popuštaj zlu’

Nakon što je 24. februara izvršila invaziju na susjednu Ukrajinu, Rusija je usvojila novi zakon koji predviđa zatvorske kazne do 15 godina za širenje lažnih informacija o vojsci.

U svojoj završnoj izjavi sudu početkom ove sedmice, Yashin se direktno obratio Putinu, opisujući ga kao “osobu odgovornu za ovaj pokolj” i tražeći od njega da “zaustavi ovo ludilo”.

“Gledajući posljedice ovog monstruoznog rata, vjerojatno i sami shvatate kakvu ste tešku grešku počinili 24. februara. Našu vojsku ne dočekuju cvijećem. Nazivaju nas egzekutorima i okupatorima. Riječi ‘smrt’ i ‘uništenje’ sada su čvrsto povezane s vašim imenom”, rekao je Yashin.

“Donijeli ste strašnu nesreću ukrajinskom narodu, koji nam vjerovatno nikada neće oprostiti”, dodao je.

Od početka sukoba, Rusija je krenula u gušenje gotovo svih oblika neslaganja, a većina istaknutih opozicionih lidera u zatvoru je ili u egzilu.

Yashin je pozvao svoje pristalice da ostanu veseli.

“Molim vas, nemojte pasti u očaj i ne zaboravite da je ovo naša zemlja”, rekao je. “Vrijedi se boriti za to. Budi hrabar, ne daj se zlu i odupri se.”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh