Svijet

Nacionalni budžet za odbranu SAD-a uključuje i Zapadni Balkan

Komitet za vojnu službu Senata SAD-a objavio je konačnu verziju NDAA, odnosno, Zakona o autorizaciji nacionalne odbrane koji reguliše poslovanje i rad kako Ministarstva odbrane SAD-a tako i drugih povezanih ministarstava za fiskalnu 2023. godinu.

Zastave SAD - Tanjug

Budžet za narednu godinu iznosi rekordnih 857.9 milijardi američkih dolara. U dijelu budžeta koji se odnosi na Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a i njegovo djelovanje u saradnji sa Ministarstvom odbrane na vanjskopolitičkih elementima se tretira i region Zapadnog Balkana kao posebno važno područje. NDAA većinu fokusa na sigurnosno-vanjskopolitičkom planu stavlja na Ukrajinu, odnose sa Rusijom i Kinom, ali i jačanje transatlanske saradnje i pomoć saveznicima i partnerima.

“U interesu Sjedinjenih Američkih Država je da podrže napore za jačanje sigurnosti i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Sjedinjene Američke Države bi trebale nastaviti sa svojim naporima da rade sa saveznicima i partnerima Zapadnog Balkana na izgradnji interoperabilnosti i podršci institucionalnim reformama. Sjedinjene Američke Države bi također trebale podržati napore tih zemalja da se odupru kampanjama dezinformacija, grabežljivim investicijama i drugim sredstvima pomoću kojih Rusija i Kina mogu utjecati na ovaj region”, kaže se u dijelu u vezi s našim regionom.

Objava NDAA je došla u trenutku kada se u Washingtonu održavala trilaterala – SAD, Švedska i Finska na kojoj se posebno razgovaralo o tome na koji način osigurati ove dvije zemlje dok se čeka da Mađarska i Turska potvrde njihovo članstvo u NATO Alijansi.

Ministri vanjskih poslova ove tri zemlje su istakli kako ne odustaju od pomoći Ukrajini te da se na svaki način mora spriječiti da ruski predsjednik odnese pobjedu u ratu, ali i da se mora nastaviti sa borbom protiv ruskog korištenja dezinformacija i energije kao oružja protiv zemalja koje se ne slažu s njihovim ratnim ciljevima u Ukrajini, piše N1.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh