Svijet

Bivšem predsjedniku Perua određen sedmodnevni pritvor

Pedru Castillu, sada već bivšem predsjedniku Perua, određen je sedmodnevni pritvor nakon što je jučer lišen slobode.

Bivšem predsjedniku Perua određen sedmodnevni pritvor - Twitter

Peruanski vrhovni sudac Juan Carlos Checkley rekao je u svojoj izjavi da je Castillo prekršio ustavni poredak, te da je izdana naredba o privremenom pritvoru od sedam dana.

Tokom saslušanja, zamjenik državnog tužioca Marco Huaman izjavio je da je Castillo tražio azil u meksičkoj ambasadi, napominjući da postoji “velika vjerovatnost bijega”.

Castillov advokat Victor Perez izjavio je da Castillo nije pozvao na oružani ustanak u svom obraćanju naciji.

“Izjave mog klijenta u njegovoj poruci ne predstavljaju zločin pobune. Kako osoba želi pobjeći kada nije počinila zločine za koje se tereti?”, rekao je Perez.

Ured državnog tužioca optužio je 12. oktobra Castilla za korupciju, zbog navodnog vođenja kriminalne organizacije i vršenja zločina.

Castillo je sinoć u televizijskom govoru rekao da će zahtijevati kongresne izbore kako bi se odobrio novi ustav. Najava je objavljena nekoliko sati prije nego što će se suočiti sa suđenjem za opoziv u Kongresu.

Castillo je uhapšen nakon govora, a na snimcima na društvenim mrežama vidjelo se kako Castilla privodi policija na ulici.

U međuvremenu, zastupnici su nastavili glasati za opoziv Castilla unatoč njegovoj najavi.

Potpredsjednica Dina Boluarte položila je zakletvu kao novi predsjednik zemlje nakon što je Castillo smijenjen.

Castillo je prošao kroz dva neuspješna opoziva. Suočen je s istragom zbog navodnog počinjenog zločina povezanih s “zločinačkom organizacijom”, ali Castillo je negirao optužbe rekavši da ga “ekonomske interesne grupe” žele smijeniti. Protiv Castilla se vodi pet krivičnih istraga.

Peru je imao pet predsjednika od 2016., uključujući Castilla, koji je izabran na dužnost od 2021. do 2026.

Godine 2018. Pedro Pablo Kuczynski suočio se sa zahtjevom za opoziv, ali je dao ostavku prije glasanja, piše Anadolija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh