Svijet

Indonezija usvojila zakon koji zabranjuje spolni odnos izvan braka

Indonezijski parlament odobrio je u utorak novi kazneni zakon prema kojem će spolni odnosi izvan braka biti kažnjivi kaznom zatvora do godinu dana.

Ljubav - Infpult.info

To je dio niza promjena za koje kritičari kažu da narušavaju političke slobode.

Novi kazneni zakon neće stupiti na snagu još tri godine, a uključuje i zabranu vrijeđanja predsjednika i izražavanja stavova protivnih državnoj ideologiji, piše BBC.

Manje grupe su održale ove sedmice proteste ispred parlamenta u glavnom gradu Džakarti.

Zakon, koji će se primjenjivati i na Indonežane i na strance, uključuje nekoliko “moralnih” zakona i zabranjuje nevjenčanim parovima zajednički život i se.s.

Partner ili roditelji osobe mogu prijaviti za prijestup izvanbračne spolne odnose. Preljub će također biti prekršaj za koji ljudi mogu biti u zatvoru.

Međutim, novi kazneni zakon također utiče na druga područja javnog života, a grupe za ljudska prava kažu da se donošenjem ovog zakona narušavaju demokratska prava.

Prethodni nacrt zakona trebao je biti usvojen 2019., ali je izazvao proteste širom zemlje u kojima je učestvovalo desetine hiljada ljudi.

Mnogi, uključujući studente, izašli su na ulice, a došlo je i do sukoba s policijom u glavnom gradu.

Neki dijelovi Indonezije već imaju stroge vjerske zakone o se.su i vezama, piše N1.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh