Svijet

Cijela Ukrajina bez struje zbog posljedica ruskog raketiranja

Situacija je teška, ali je pod kontrolom, navode ukrajinske vlasti.

Ukrajina - AP

– Zbog posljedica raketiranja u svim dijelovima Ukrajine uvode se vanredna isključenja struje kako bi se održala ravnoteža između proizvodnje i potrošnje. Struja će se posebno osigurati za važnu infrastrukturu – objavio je Ukrenergo na Telegramu.

Ukrajinska energetska kompanija Ukrenergo upozorila je danas da će na cijelom području zemlje biti na snazi isključenja struje zbog novih ruskih napada na elektroenergetski sistem.

– Situacija je teška, ali je pod kontrolom – dodao je Ukrenergo, dok su snage Kijeva saopćile da su uništile više od 60 od sedamdesetak raketa što su ih ispalili Rusi.

– U toku su hitni popravci, ipak, neke elektrane neko vrijeme neće moći raditi punim kapacitetom – navodi distributer.

Ruska vojska je priznala da je “izvela masovni zračni udar visokopreciznim oružjem” u ponedjeljak oko 13 sati po srednjoevropskom vremenu na ukrajinske vojne objekte i na energetsku infrastrukturu povezanu s vojskom.

Nakon što je pretrpjela velike poraze u sukobu koji je prerastao u najveći u Evropi od Drugog svjetskog rata, Rusija je u oktobru počela razarati ukrajinsku energetsku infrastrukturu, zbog čega su na snazi isključenja struje, piše Avaz.

U petak je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da su ruski napadi na ukrajinsku infrastrukturu “neminovni”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh