Svijet

Veliki protesti protiv lockdowna u Šangaju: Najmanje dvije osobe uhapšene

Ljude prisiljavaju da obrišu fotografije s mobitelima, a ako ne žele, hapse ih

Ovog vikenda Kinezi su protestovali u ulici Vulumuki u Šangaju. Policija jutros zaustavlja ljude koji zastanu u toj ulici i snimaju mobitelima, javlja BBC. Ljude prisiljavaju da obrišu fotografije s mobitelima, a ako ne žele, hapse ih. Zasad je uhapšeno najmanje dvoje ljudi.

Kineski državni mediji, koji u pravilu strogo prate liniju Kineske komunističke partije, ne spominju proteste. No, izdanje Global Timesa na engleskom jeziku objavilo je komentar u kojem se zapadni mediji optužuju za raspirivanje nezadovoljstva kineskom “zero covid” politikom.

“Obojena revolucija”
Citirajući akademika na Univerzitetu Fudan, propartijski Global Times piše:

– Zbog ideoloških razloga, zapadne zemlje i mediji gotovo instinktivno kritiziraju komunističke vlade s ciljem svrgavanja istih tzv. “obojenim revolucijama”.

No, zanimljivo je i da Global Times navodi kako kineske mjere protiv covida “nikad nisu statične” te se “konstantno prilagođavaju”, što bi mogao biti indirektan odgovor na proteste. Kineska državna novinska agencija Xinhua piše o potrebi “prioritizacije zdravlja” prilikom provođenja covid politika, dok China Daily navodi kako se lokalne vlasti “potiču da poprave greške pri provođenju mjera za kontrolu covida”.

Proteste obilježili bijeli papiri
Proteste protiv lockdowna u Kini obilježili su prazni bijeli papiri koje nose protestanti, zbog čega se protesti nazivaju “revolucijom bijelih papira” ili “A4 revolucijom”, navodi BBC, dodajući kako bi razlog za demonstracije s bijelim papirima mogao biti izbjegavane cenzure.

U viralnom videu koji je snimljen u subotu, žena sa Fakulteta komunikacije u Nanjingu u zraku drži prazan komad papira, a potom ju odvodi neidentificirani muškarac. U još jednom videu snimljenom istog dana, deseci studenata na kampusu nose prazne papire i stoje u tišini. Slične scene mogle su se vidjeti u drugim velikim kineskim gradovima tokom vikenda.

– Definitivno nema ničeg na papiru, ali mi znamo na šta se misli – rekla je za BBC jedna žena koja je u subotu navečer sudjelovala na protestu u Šangaju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh