Svijet

Finska treba 50.000 migranata godišnje do 2050.

Finska treba više od 50.000 imigranata godišnje do 2050. kako bi popunila slobodna radna mjesta zbog starenja stanovništva, objavilo je tehnološko udruženje.

helsinki-finska-Opusteno.rs

– Finska postaje sve starija i sve zaduženija, a naš odnos ekonomskog održavanja se okreće naglavačke – rekao je Jaakko Eskola, predsjednik Technology Finland, a prenosi novinska agencija Xinhua.

Udruženje oko 1.800 firmi iz tehnološke industrije također je izjavila da će samo tehnološka industrija u sljedećih 10 godina trebati 130.000 novih stručnjaka.

Vjeruje se da će u izvoznoj industriji u sljedećih deset godina biti na desetine hiljada slobodnih radnih mjesta i da će samo polovina njih zamijeniti penzionere, prenijela je Anadolija.

Eskola je upozorio da se socijalna država neće moći održati ako Finska nema dovoljno radno sposobnih ljudi.

Stoga je jedina opcija značajno povećati useljavanje, dodao je.

Predsjedavajući je istaknuo da Finska mora izgraditi uspješnu dugoročnu useljeničku politiku. Ali samo to nije dovoljno za rješavanje izazova zemlje, rekao je.

Također je bitno podići nivo vještina mladih, posebno u području informacijske i komunikacijske tehnologije, dodao je Eskola.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh