Svijet

Napad na tanker kod Omana zadržao cijene nafte blizu 94 dolara

Cijene nafte stabilizirale su se blizu razine od 94 dolara, poduprte geopolitičkim napetostima nakon napada na tanker u blizini obale Omana, koje su neutralizirale zabrinutost za potražnju zbog širenja covida-19 u Kini.

Napad na tanker kod Omana - agencije

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u usporedbi s jučerašnjim zatvaranjem i iznosila je 93.98 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 21 cent nižoj cijeni, od 86.71 dolara.

Cijene su na oba tržišta naglo porasle nakon napada na tanker u utorak u blizini obale Omana. Brod je pretrpio manju štetu, a incident je naglasio geopolitičke rizike na najprometnijim svjetskim rutama za prijevoz nafte. Tri pomorska izvora rekla su Reutersu da se sumnja da je tanker napala bespilotna letjelica. Izraelski dužnosnik optužio je za napad, koji je, po njegovim riječima, izveden dronom Shahed-136, Iran.

Potporu cijenama pružila je u utorak i privremena obustava isporuka nafte istočnoj Europi cjevovodom Družba, prema operaterima u Mađarskoj i Slovačkoj. Obustava isporuka vremenski se poklopila s eksplozijom u istočnoj Poljskoj, u blizini granice s Ukrajinom, u kojoj su poginule dvije osobe i povećala se opasnost širenja rusko-ukrajinskog sukoba.

No, tržište se, nakon početnog “refleksnog rasta cijena nafte, smirilo, zrcaleći značajnu dozu razboritosti u odgovorima koji će uslijediti kako bi se izbjegla eskalacija”, rekao je Stephen Innes iz SPI Asset Managementa.

Strah od eskalacije

Strah od eskalacije koji je zavladao neposredno nakon eksplozije uvelike je ublažila i izjava američkog predsjednika Joea Bidena da projektil vjerojatno nije ispaljen iz Rusije, dodao je Innes. Raspoloženje na tržištu pomućuje rast broja novih slučajeva covida-19 u Kini, nakon ublažavanja mjera suzbijanja virusa početkom sedmice.

“Rast potražnje za naftom u (Kini) koči njezina nepokolebljiva vjera u politiku nulte tolerancije prema covidu-19 i tvrdokorna slabost privrede”, rekao je analitičar Stephen Brennock iz PVM Oila.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) procijenila je ove sedmice da će rast potražnje za naftom u 2023. usporiti na 1.6 miliona barela dnevno, s ovogodišnjih 2.1 milijun barela dnevno. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) snizila je pak prije toga prognozu rasta globalne potražnje za naftom u ovoj godini, peti put od aprila, ističući sve veće gospodarske izazove.

Potporu cijenama pružili su i podaci iz industrije koji su pokazali neočekivano veliki pad zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za oko 5.8 miliona barela, tvrde tržišni izvori s uvidom u izvješće Američkog instituta za naftu (API).

Usporedbe radi, sedam analitičara koje je anketirao Reuters procijenilo je u prosjeku da su zalihe pale za oko 400.000 barela. Službeni podaci američke vlade bit će objavljeni tokom dana. OPEC je danas odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u utorak pojeftinio 3.26 dolara, na 91.16 dolara, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh