Svijet

Stotine hiljada Nijemaca bi iduće godine za rođendan mogle dobiti 200 eura, evo čemu se radi

Bundestag je prošlog petka odobrio savezni proračun za 2023. godinu, a po njemu bi oko 750 hiljada njemačkih građana od države za rođendan moglo dobiti 200 eura, javljaju njemački mediji.

Novac - Ilustracija/Avaz.ba

Vlada želi potaknuti odlazak mladih na kulturne događaje.

“Želimo otvoriti put kulturi. Želimo zainteresirati mlade za raznolikost kulture u našoj zemlji”, rekla je ministrica kulture Claudia Roth iz redova Zelenih.

Radit će se o tzv “kulturnoj propusnici” na kojoj će biti dostupno 200 eura, a tako bi se trebala podržati i kulturna industrija koja se i dalje bori s posljedicama pandemije. Sredstva su namijenjena za knjige, posjete muzejima i izložbama, kino, koncerte, pozorišne predstave itd., ali provedba još uvijek nije u potpunosti jasna.

Sredstva bi se mogla iskoristiti tokom dvije godine, a institucije koje nude kulturne sadržaje moći će se registrirati putem internetske stranice, a bit će dostupna i mobilna aplikacija.

[related][/related], a “propusnicu” bi dobili svi građani koji 2023. godine napune 18 godina. Ako projekt bude uspješan, projekt bi se mogao proširiti i na populaciju od 15 do 17 godina. prneosi “Radiosarajevo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh