Svijet

Trump rukovao povjerljivim zapisima i nakon predsjedničkog mandata

Donald Trump zadržao je dokumente s oznakama tajnosti, zajedno s komunikacijama nakon njegovog predsjedničkog mandata…

Donald Trump - Twitter

Donald Trump zadržao je dokumente s oznakama tajnosti, zajedno s komunikacijama nakon njegovog predsjedničkog mandata, navodi se u sudskim podnescima koji opisuju materijale koje je FBI zaplijenio u sklopu tekuće kaznene istrage o tome je li pogrešno postupao s informacijama o nacionalnoj sigurnosti.

Bivši američki predsjednik držao je u ladici svog ureda na imanju Mar-a-Lago jedan dokument s oznakom “tajno” i jedan s oznakom “povjerljivo”, uz tri komunikacije autora knjige, vjerskog vođe i anketara, datirane nakon što je napustio Bijelu kuću. Mješoviti zapisi mogli bi predstavljati dokaz da je Trump namjerno zadržao dokumente označene kao povjerljivi kada više nije bio predsjednik jer ministarstvo pravosuđa istražuje neovlašteno posjedovanje materijala o nacionalnoj sigurnosti, skrivanje vladinih zapisa i ometanje istrage.

Status tajnosti dvaju dokumenata sporan je nakon što je Trump tvrdio da su svi dokumenati u Mar-a-Lagu deklasificirani prije nego što je on napustio dužnost, iako se takvi dokazi nisu pojavili i njegovi odvjetnici to nisu ponovili na sudu, prenosi federalna.

Novi detalji o pomiješanim dokumentima pojavili su se u podnesku na osam stranica koji je ministarstvo pravosuđa u subotu predalo Raymondu Dearieu, posebnom nadzorniku koji ispituje treba li 103 dokumenta koje je zaplijenio FBI isključiti iz skrivenih dokaza. Ministarstvo pravosuđa reklo je na kraju podneska: “Budući da je Trump mogao primiti dokumente s oznakama tajnosti samo u svojstvu predsjednika, cijeli mješoviti dokument je predsjednički zapis.”

Čini se da izmiješani zapisi imaju određeni značaj za kriminalističku istragu, budući da su dva povjerljiva dokumenta jedini pronađeni u Trumpovom uredu osim onih sadržanih u kožnoj kutiji i još jednog dokumenta koji je FBI zaplijenio tokom svoje pretrage 8. augusta. Kutija uvezana u kožu sadržavala je neke od najosjetljivijih zapisa pronađenih u Mar-a-Lagu: sedam dokumenata s oznakom “strogo povjerljivo”, 15 s oznakom “tajno”, dva s oznakom “povjerljivo”, kao i 45 praznih foldera s oznakom “povjerljivo”. transparenti i 28 foldera s oznakom “Vratiti sekretaru štaba/vojnom pomoćniku”.

Trump je optužio da je istraga stranački pokušaj osmišljen da ga politički povrijedi, dok analitičari nagađaju da će u utorak objaviti svoju kampanju 2024.

Guardian je identificirao prirodu i mjesto pomiješanih dokumenata o kojima je riječ uspoređujući jedinstvene identifikacijske brojeve s proračunskom tablicom koju je podnijelo ministarstvo pravosuđa pokazujući da su bili dio “predmeta #4″ koji je zaplijenio FBI, a koji je u drugom podnesku opisan kao ” Dokumenti iz Ureda”. Očekuje se da će se istraga dokumenata intenzivirati u nadolazećim sedmicama, nakon što su izbori na sredini mandata uglavnom završeni i savezni istražitelji se približavaju nekoliko ključnih svjedoka.

Ministarstvo pravosuđa prošlog je petka dobilo iskaz od glavnog Trumpovog savjetnika Kasha Patela o tvrdnjama da je sa svih dokumenata zaplijenjenih od Mar-a-Laga skinuta oznaka tajnosti, nakon što je bio prisiljen uzeti ograničeni imunitet i pojaviti se pred federalnom velikom porotom u Washingtonu.

To je uslijedio nakon što su savezni istražitelji također dobili kontradiktorne iskaze od Walta Naute, bivšeg sluge Bijele kuće koji je pratio Trumpa na Floridu nakon njegovog predsjedništva, o uklanjanju kutija iz skladišne prostorije u Mar-a-Lagu koja je korištena za čuvanje nekih dokumenata označenih kao povjerljivi.

Ministarstvo pravosuđa također je posljednjih sedmica pokušalo natjerati Trumpa da vrati više vladinih dokumenata za koje vjeruje da su u njegovom posjedu, piše The Guardian.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh