Svijet

Vladimir Putin je naučio iz grešaka. Zato je opasniji nego ikad prije

Hoće li ruski predsjednik Vladimir Putin prepustiti Herson ukrajinskoj armiji, iako je to jedino oblasno sjedište koje je zauzeto još od februara?

vladimir putin - novi

U trenutku dok se tinta na dokumentima kojima je Hersonska oblast anektirala još nije ni osušila? Povlače li se Rusi zaista?

Vladimir Putin pretrpio ogroman poraz

Sve ukazuje na to da se upravo to i događa. Rusko Ministarstvo odbrane saopćilo je da je povlačenje okončano. Povlačenje ruske armije iz Hersona je ogroman poraz za Putina.

Međutim, u Kijevu se ne bi trebali prerano veseliti jer će se Rusi pregrupirati i rat će još dugo potrajati, piše DW.

Oprezne reakcije iz Kijeva pokazuju koliko je ukrajinskom vodstvu teško povjerovati u ovaj scenarij. Od jula je ukrajinska vojska američkim višecijevnim bacačima HIMARS rušila mostove na Dnjepru kako bi odsjekla linije snabdijevanja ruskim trupama na desnoj obali.

Pa ipak, oklijevanje u Kijevu je opravdano. Jer predaja Hersona je ogroman, povijesni poraz za Rusiju. Uporediv je s propalim pokušajem zauzimanja Kijeva na početku invazije.

To je udarac na „patriotske” osjećaje i borbeni moral ruske vojske, koji ionako nije visok.

Iz vojne perspektive je poraz posebno gorak. Potpunim gubitkom desne obale Dnjepra, Rusija gubi kopneni most za stupanje ka Nikolajevu i Odesi.

Opasno u pogledu budućih planova

To su mjesta u kojima je, kako se mislilo, mogao biti odlučen rat.

Ako Ukrajina može zadržati ove strateške oblasti, a ima dobre šanse, urušit će se čitava ruska ratna strategija. I Putinov režim će biti gubitnik.

Ako je bio tačan jedan izvještaj New York Timesa, baš zato je Putin nedavno generalima naredio da ne odustaju od Hersona. To što je sada promijenio odluku pokazuje da je šef Kremlja naučio iz grešaka.

A to je opasno u pogledu budućih planova.

Iz ruske perspektive je logično da se odustane od desne obale kad se već ona jedva može opskrbljivati i braniti. To su govorili i zapadni vojni stručnjaci. Ali, do sada je traženje logike u ruskoj agresiji bilo traćenje vremena. Od početka 2014. godine ovaj rat bio je manifestacija ludila.

U mnogim člancima i knjigama se opisuje da Rusija tradicionalno u ratu ne mari mnogo za ljudske gubitke. Ni rat u Ukrajini nije izuzetak.

No, Rusija jednostavno nema dovoljno boraca za obranu hiljada kilometara fronta. Zato se nastavlja mobilizacija.

Ne može ignorirati realnost

Putinov pristanak na, za njega sramotno, povlačenje iz Hersona znači da, nakon brojnih poraza, ni on više ne može ignorirati realnost.

Pa ipak, Putin neće odustati od plana da zaposjedne što više ukrajinske teritorije i svrgne vlasti u Kijevu.

Rusija sigurno neće dozvoliti ukrajinskoj vojsci da se mirno ugnijezdi i prezimi u Hersonu. Postoji rizik da Rusi miniraju branu kod Nove Kahovke i za to optuže Ukrajince. To bi bila katastrofa za ljude u regiji i usporilo bi napredak ukrajinske vojske.

Čak i bez toga, Rusi će s lijeve obale Dnjepra vjerojatno gađati ukrajinske položaje u Hersonu. Taj grad bi mogao doživjeti sudbinu Mariupolja, i postati grad duhova.

Ove zime bi u oblasti Hersona moglo doći do artiljerijskog rata bez pomicanja crte fronta. U Donbasu će pak biti intenzivnije. Moguće je da će Rusi ojačati svoje jedinice na istoku trupama koje se sada povlače iz Hersona.

To smo već vidjeli nakon poraza kod Kijeva kada su trupe pomaknute istočno, te su Rusi zauzeli Sjeverodonjeck i Lisičansk.

To je pouka Kijevu da se ne veseli pretjerano zbog Hersona. Konačni poraz Rusije je još daleko, prenosi Net.hr.

Glavna pouka je pak da Ukrajina itekako može odoljeti ruskoj nadmoći. To je jasan signal i Zapadu koji je pružao obilatu podršku. Bez te pomoći, ne bi bilo ukrajinske pobjede u Hersonu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh