Svijet

Biden će se u ponedjeljak sastati s Xijem kako bi ga upozorio da će doći do “pojačane američke vojne prisutnosti u regiji” ako se ne obuzda Sjevernu Koreju

Američki predsjednik Joe Biden sastat će se u ponedjeljak s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom u sklopu G20 summita koji se održava na indonezijskom otoku Baliju.

Iz Bijele kuće poručuju kako Biden pritom planira upozoriti kineskog predsjednika da ako Sjeverna Koreja nastavi razvijati oružje to će dovesti do pojačane američke vojne prisutnosti u regiji.

Naime, SAD vjeruje da se Sjeverna Koreja priprema izvesti novi nuklearni test, prvi od 2017. godine. Također navode kako smatraju da Kina i Rusija mogu utjecati na Pjongjang te ih odvratiti od takvog poteza.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da će Biden poručiti Xiju da Sjeverna Koreja predstavlja prijetnju, ne samo SAD-u i njihovim saveznicima, Južnoj Koreji i Japanu, već i miru i stabilnosti u cijeloj regiji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh