Svijet

Francuska bijesna na Italiju zbog migranata

Bijesna francuska vlada u četvrtak je pooštrila sigurnost granice s Italijom nakon što je izgubila sukob s Rimom oko broda za spašavanje migranata.

Migranti - twitter

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin osudio je “neprihvatljivo ponašanje” Italije koja je odbila dopustiti da 234 osobe pristanu na njene obale, pišu Nezavisne.

Putnicima na brodu “Ocean Viking” biće dopušteno iskrcavanje u vojnoj bazi u južnoj Francuskoj.

Francuska je uzvratila odustajanjem od obećanja da će prihvatiti hiljade migranata iz Italije.

Sigurnost granica biće povećana u nadolazećim satima i stajalište Italije imaće posljedice na njene odnose s Francuskom, rekao je Darmanin.

“Francuska duboko žali što Italija nije bila voljna ponašati se kao odgovorna evropska država”, rekao je nakon sastanka vlade u četvrtak.

On je potom objasnio odluku Francuske.

“U tom kontekstu, Francuska je u izuzetnim slučajevima odlučila iskupiti se za neprihvatljivo ponašanje italijanske vlade i pozvati brod da dođe u vojnu luku Tulon”, rekao je Darmanin, a prenosi “The National News

“SOS Mediterranee”, dobrotvorna organizacija koja upravlja brodom, rekla je da su neki od njegovih putnika bili na brodu više od dvije sedmice.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh