Svijet

U Belgiji femicid dobija poseban zakon, ekocid postaje krivično djelo

Vlada Belgije odlučila je da ubistvo žena ili djevojčica zbog njihove rodne pripadnosti ubuduće bude tretirano kao posebno krivično djelo…

femicid - ilustracija

Vlada Belgije odlučila je da ubistvo žena ili djevojčica zbog njihove rodne pripadnosti ubuduće bude tretirano kao posebno krivično djelo, a planira se i usvajanje okvirnog zakona sa paketom mjera koje treba da unaprijede prevenciju femicida.

Ujedno, Belgija u okviru reforme svog 150 godina starog krivičnog zakonika uvodi i krivično djelo ekocida, sistematskog i kontinuiranog uništavanja životne sredine, za koje su zaprijećene visoke zatvorske kazne, kao i djelo podstrekavanja na samoubistvo.

Povod za promjenu zakona o femicidu u Beligiji je ubistvo mlade djevojke iz Španije koju je u Briselu ubio njen bivši partner, što je uzburkalo javnost.

Belgijska državna sekretarka za rodnu ravnopravnost Sarah Schiltz rekla je da je najavljeni zakon pravi odgovor na brojne zahtjeve civilnog društva i izrazila nadu da će Belgija u toj oblasti “postati inspiracija i za druge zemlje Evropske unije”.

Savezna vlada u Briselu usvojila je nacrt okvirnog “Zakona o prevenciji i suzbijanju femicida, rodno specifičnih ubistava i nasilja koje im prethodi” u kojem se pravi distinkcija između posebnih oblika femicida, kao što su intimni, neintimni i indirektni femicid, kao i ubistvo zasnovano na polu.

Uz to, u zakonu su definisane i različite vrste nasilja koje mogu da prethode takvom ubistvu, na primjer se.sualno ili psihičko nasilje.

Zakon predviđa i prikupljanje statističkih podataka koji će poslužiti za sastavljanje godišnjeg izvještaja. Pored najvažnijih statističkih činjenica, u izvještaju će biti opisane i karakteristike žrtava i počinilaca zločina i odnos koji je među njima postojao.

Predviđeno je da svake dvije godine bude sastavljena posebna studija, a multidisciplinarna stručna komisija će proučiti problem, ukazati na propuste i nadležnima dati svoje prijedloge, prenosi briselski portal EURACTIV.

U zakonu se kao poseban stav spominje i obuka policije i sudstva u toj oblasti, koji treba da nauče da pomoću posebnih metoda procjene koliki rizik prijeti potencijalnoj žrtvi i koliko je neki potencijalni počinilac opasan.

Konkretni povod za usvajanje nacrta zakona dogodio se u oktobru, kada je u Briselu pronađeno tijelo 23-godišnje Španjolke. Ubica je bio njen bivši partner koji je doputovao iz Španije da bi je nagovorio da mu se vrati. Kada je odbila, on ju je usmrtio sa više uboda nožem, a zatim bezuspješno pokušao samoubistvo.

U Belgiji, koja ima nešto više od 11,5 miliona stanovnika, ove godine je do sada registrovano najmanje 19 femicida. Međutim, kako o tome ne postoji zvanična statistika, taj broj su kompilirale organizacije civilnog društva na osnovu policijskih i medijskih izvještaja.

Prema podacima nevladinog sektora, 2021. se dogodio najmanje 21 femicid, 2020. ih je bilo 27, a 2019. godine 24.

Planirani belgijski zakon jedinstven je u Evropi, iako je sam femicid do sada definisan kao posebno krivično djelo u krivičnim zakonicima nekoliko latinoameričkih država, kao i Španije (od 2004) i Italije (od 2013).

Kao dio napora da reformiše i pojednostavi svoj krivični zakonik, Belgija će uvesti i krivično djelo ekocida i djelo podstrekivanja na samoubistvo. Vlada je već usvojila nacrt novog zakonika, ali se ne očekuje da će stupiti na snagu prije 2025. godine.

Ekocid je uključen u novi zakon kao posebno krivično djelo. U ovom trenutku se tako tretira u jedanaest zemalja u svijetu, uključujući i Francusku, Rusiju, Ukrajinu, i još neke republike bivšeg SSSR-a.

Ekocid će biti definisan kao protivzakonito djelo koje je počinjeno sa sviješću da će izazvati teške, rasprostranjene i dugotrajne štetne posljedice za životnu sredinu, a počiniocu će prijetiti kazna od deset do 20 godina zatvora.

Nevladine organizacije se već niz godina zalažu da ekocid bude defnisan kao međunarodni zločin, kao što su to genocid, napadački rat, zločini protiv čovječnosti i ratni zločini.

Belgijska ministarka ekologije Zakia Hatabi u martu je pozvala svoje kolege iz EU da zajedno ulože napore kako bi ekocid bio uključen i u Rimski statut Međunarodnog krivičnog suda.

“Nezavisno od međunarodne reakcije na tu inicijativu, postojala je mogućnost da se ekocid proglasi zločinom u domaćem pravu. To je sada realnost”, navela je ministarka u saopštenju.

Onaj je dodala da ne smije izostati odogovor na djela koja “izazivaju dugoročnu štetu po ekosistem, od kojeg zavisi i zdravlje ljudi”.

Novi krivični zakonik uključivaće i djelo podstrekavanja na samoubistvo, što je između ostalog i plod prilagođavanja zakona eri društvenih mreža. Samoubistvo, iako je u Belgiji kao problem prisutno u svim starosnim grupama, drugi je po učestalosti uzrok smrti među mladima uzrasta 15 do 19 godina.

Druge izmjene u okviru reforme predviđaju da će umjesto prestupa, prekršaja i krivičnih djela postojati osam kategorija koje će vjernije odražavati težinu konkretnog protivzakonitog djela. Takođe, krivična djela povezana sa porodičnim nasiljem imaće u novom zakoniku posebnu težinu, piše Beta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh