Svijet

Cijene nafte porasle treću sedmicu zaredom

Cijene nafte porasle treću sedmicu zaredom

Eksploatacija nafte - Flickr.com

Na svjetskih tržištima cijene nafte su porasle i prošle sedmice, treću zaredom, jer se trgovci plaše slabosti ponude, premda bi zbog usporavanja rasta privrede mogla oslabiti i potražnja.
Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice 2,9 posto, na 98,57 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,7 posto, na 92,60 dolara.Tržišta su protekle sedmice balansirala između straha od recesije i slabije potražnje, nakon podizanja kamatnih stopa u SAD-u i eurozoni, i bojazni da će skori embargo EU-a na rusku naftu dodatno stanjiti ionako nedostatnu ponudu.
Početkom decembra stupa na snagu zabrana uvoza ruske nafte u EU

Zabrana uvoza ruske nafte u EU trebala bi stupiti na snagu 5. decembra, a skupina najrazvijenijih privreda svijeta G7 još raspravlja o limitu cijene ruske nafte koji bi ipak trebao ostaviti prostora za trgovinu ruskim barelima izvan EU-a.

Komercijalne zalihe u SAD-u istodobno padaju, a Washington je zaključio program prodaje nafte iz strateških rezervi. Dodatnu potporu cijenama pružio je i slabiji dolar, koji može dodatno potaknuti potražnju budući da jača kupovnu moć kupaca s drugim valutama.

“Blaga slabost dolara i nadolazeća zabrana prodaje ruske nafte svakako podupiru cijene i fokus se pomiče sa straha od recesije na teškoće u opskrbi”, rekao je analitičar PVM Oil Associatesa Tamas Varga,piše Radiosarajevo


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh