Svijet

Najavljen trodnevni štrajk 700 radnika na londonskom aerodromu Heathrow

Štrajk će posebno pogoditi Qatar Airways, koji je zakazao dodatnih deset letova sedmično tokom Svjetskog prvenstva

Oko 700 radnika na londonskom aerodromu Heathrowu štrajkovat će tri dana, od 18. novembra, zbog spora oko plata, saopćio je u petak Unite Union, javlja Anadolu Agency (AA).

Štrajk na najprometnijem londonskom čvorištu avio-saobraćaja poklopit će se s početkom Svjetskog prvenstva u Kataru 20. novembra i moglo bi biti pogođeno na hiljade fudbalskih navijača.

“Radnici zaposleni kod Dnata i Menziesa na Heathrowu pokrenut će trodnevni štrajk koji počinje u petak, 18. novembra”, navodi se u saopćenju Unite Uniona.

Saopćeno je da će štrajk početi u ranim jutarnjim satima 18. novembra i bit će završen u ranim satima 21. novembra.

“To će dovesti do prekida, otkazivanja i kašnjenja na terminalima dva, tri i četiri na Heathrowu. Štrajk će posebno pogoditi Qatar Airways, koji je zakazao dodatnih deset letova sedmično tokom Svjetskog prvenstva”, navedeno je iz Unite Uniona.

U štrajk će stupiti 700 zaposlenih, uključujući prevoznike na aerodromu i teretne radnike.

Generalna sekretarica Unite Uniona Sharon Graham kazala je da radnici traže “pristojan porast plata”.

“Obje kompanije su visoko profitabilne i mogu si u potpunosti priuštiti pošteno povećanje plata. Vlasnici i direktori jednostavno pune svoje džepove umjesto da pošteno plaćaju svoje radnike”, istakla je Graham.

U Velikoj Britaniji je posljednjih mjeseci bilo na desetine štrajkova radnika u poštanskim, željezničkim i drugim službama usred porasta troškova života.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh