Svijet

Erdoan i Putin održali sastanak: Turska se obavezala o slanju žita i đubriva

okom našeg razgovora sa gospodinom Putinom, on je rekao: “Pošaljimo žito besplatno u zemlje poput Džibutija, Somalije i Sudana”, izjavio je Erdoan

Turska se danas obavezala da će slati žito i đubriva u najmanje razvijene zemlje i zemlje u razvoju, posebno u Afriku.

Pozivajući da se na predstojećem samitu G-20 u Indoneziji poduzmu čvrsti koraci za slanje žita i đubriva u nerazvijene zemlje, turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) rekao je da su Turska i Rusija postigle konsenzus o boljem korištenju koridora žitarica u Crnom moru, posebno za one zemlje u Africi kojima je potrebna pomoć.

Ne prihvata mentalitet
Govoreći na međunarodnom sajmu u organizaciji Nezavisnih asocijacija industrijalaca i privrednika (MUSIAD) EXPO u Istanbulu, Erdoan je rekao da je ruski predsjednik Vladimir Putin pristao da besplatno šalje žito zemljama kojima je potrebna.

– Tokom našeg razgovora sa gospodinom Putinom, on je rekao: “Pošaljimo žito besplatno u zemlje poput Džibutija, Somalije i Sudana”. U tome smo bili na istoj strani. Osiguraćemo da brodovi sa žitom stignu do svake zemlje kojoj je potrebno, počevši od Somalije, Džibutija i Sudana, koje se bore s teškom krizom hrane i glađu – rekao je turski predsjednik, prenosi Anadolija.

Poručio je da ne prihvata mentalitet koji Evropu definiše kao “vrt”, a ostatak svijeta kao “divlji”.

Obustava učešća
– Ne očekujemo da oni koji provode kolonijalizam koristeći nove načine i metode zauzmu savjestan stav prema krizama – rekao je Erdoan.

Turska, Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina potpisali su 22. jula u Istanbulu sporazum o obnovi crnomorskog izvoza žitarica, koji je obustavljen nakon što je u februaru počeo rusko-ukrajinski rat. U Istanbulu je uspostavljen Zajednički koordinacioni centar sa zvaničnicima triju zemalja i UN-a kako bi nadgledao pošiljke.

Rusija je u subotu objavila da obustavlja učešće u sporazumu o izvozu žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka, a u srijedu je najavila da se vraća sporazumu nakon telefonskog razgovora Erogana i Putina.

Od potpisivanja Istanbulskog sporazuma iz Ukrajine je izvezeno više od 10 miliona tona žitarica.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh