Svijet

Sven Alkalaj oštro kritizirao Šmita: Prekršio je Ustav BiH

U toku je sjednica Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj se raspravlja o Bosni i Hercegovini i izvještaju visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt).

SVen Alkalaj - Avaz

Ambasador naše zemlje Sven Alkalaj oštro je kritizirao Šmita u svom govoru.

– Zahvalan sam ulozi Irske. Važno je naglasiti da je BiH uživala u operaciji Altehea i saradnji sa institucijama BiH. Želim naglasiti da je situacija u BiH bila stabilan i sigurna dugo vremena. Povod za današnje obraćanje je proteklih šest mjeseci i pogotovo nakon nedavno održanih izbora. Period je bio relativno miran. Čak možemo reći da je predizborna kampanja bila mirnija nego prethodnih godina. Prije nego što vam dam pregled proteklih šest mjeseci BiH, dozvolite da naglasim da je BiH potpisnik mirovnog sporazuma poznat kao Dejtonski sporazum. Sporazum potpisuju učesnici u ratu i taj sporazum je zaustavio konflikt između država. Ovo naglašavam zato što čujem da pojedine države garantiraju da su garantori mirovnog sporazamu. Time žele stvoriti pogrešno okruženje. To predstavlja napad na suverinitet BiH i to je jedan od destabilizirajućih faktora.

Praćenje implementacije civilnog dijela je u rukama visokog predstavnika. To je važno istaknuti jer smo u proteklom periodu vidjeli da pojedi krše mirovni sporazum, pa čak i OHR. Rukovodeći ovim, ured OHR-a je nametnuo dvije odluke o izbornom zakonu. Prva intervencija se desila krajem juna kada su donesene izmjene i dopune Izbornog zakona iako je bilo poznato da je CIK početkom maja objavila održavanje izbora 2. oktobra ove godine. Znajući da su izbori objavljeni visoki predstavnik je donio amandman. Međutim CIK je imao samo dva mjeseca da organizira izborni proces i danas imamo rezultat da je brojanje teško, učinjene su nepravilnosti, bilo je i lažnih izbornih materijala.

Druga intevencija je provedena na sam dan izbora nakon glasanja. OHR je nametnuo potpuno nova pravila za delegate gornjeg doma, odnosno zakonodavnog dijela BiH. Donesene su izmjene i dopune zakonodavstva koje spada pod Aneks 10. Da budemo što jasniji navest ću nekoliko elemenata iz kojih možemo zaključiti da je visoki predstavnik postupao mimo svojih ovlasti i dovodeći BiH u stanje destabilizacije gdje je nemoguće nastavit put ka EU i članstvu ka NOTO-u. BiH je utvrđena kao demokratska država. Visoki predstavnik je prekršio taj princip nakon završetka izbora. Prevario je sve glasače. Prevario je sve aktere izbora, stranke i nezavisne kandidate jer bi drugačije napravili svoje liste. Kako BiH može provesti svoje izborne rezultate ako su promijenjeni nakon izbora. Da li to znači da BiH nisu dovoljni za provedbu demokratije.

Ako imamo građane BiH koji predstavljaju etničku manjinu, dok recimo određena grupa ima kvotu 1,5, to je oblik etničke diskriminacije koji zabranjuju Ujedinjene nacije. Podsjećam vas da su instrumenti sastavni dio BiH. Kako bilo koja država može ljudima dati veći ili manji koeficijent. Visoki predstavnik je uništio vladavinu prava. Stvorio je princip da građani nisu jednaki prema zakonu. Krši Ustav BiH i Međunarodne akte. Spomenut ću činjenicu vezana za pravila da svi građani neće imati jednaka prava da učestvuju u izbornom procesu. Visoki predstavnik je zadržao kvotu iz 1991. godine i tako pomogao Hrvatima – rekao je Alkalaj.

Visoki predstavnik je planirao sve ovo sa Hrvatskom, a Vlada Hrvatske je to javno rekla. Visoki predstavnik selektivno primjenjuje odluke Ustavnog suda BiH. Nije poštovao odluke Ustavnog suda BiH. Visoki predstavnik je prekršio Ustav BiH i veliki broj odluka Međunarodnog sistema. Nakon izbora doveo je do destabilizacije u BiH koje se sada vidi u masovnim protestima ispred OHR-a. Također je uložena i žalba protiv ove odluke pred Ustavnim sudom i zato vrši pritisak pred ovom ustanovom. Iz svih ovih razloga očito je da je trenutna odluka visokog predstavnika ide u prilog susjedima, a na štetu države BiH. BiH i dalje daje podršku visokom predstavniku, ali aktivnost je postala dramatična. Svi koji imaju ulogu visokog predstavnka ne mogu djelovati izvan ovlasti. Pozivam vas da se riješi ovo pitranje i da se BiH vrati na svoj demokratski put – zaključio je Alkalaj. prneosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh