Svijet

Desetine hiljada Čeha na ulicama Praga izrazilo podršku Ukrajini

Na protestu su istaknuti slogani na kojima je pisalo “Češka Republika protiv straha” i “Snaći ćemo se”

protesti u Češkoj - Twitter

Desetine hiljada Čeha okupilo se u nedjelju u glavnom gradu Pragu kako bi izrazili solidarnost s Ukrajinom i pružili podršku demokratskim vrijednostima.

Protestu, koji je organizovalo udruženje “Milion chvilek” na Vaclavskom trgu u Pragu, prisustvovalo je na hiljade građana koji su mašući zastavama Češke Republike, Ukrajine i Evropske unije, željeli izraziti solidarnost s Ukrajinom i skrenuti pažnju na potrebu zaštite demokratskih vrijednosti.

Na protestu su istaknuti slogani na kojima je pisalo “Češka Republika protiv straha” i “Snaći ćemo se”.

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska u videoporuci zahvalila je prisutnima na skupu. Ona je rekla da se njena zemlja suočava s “najmračnijim trenutkom u svojoj istoriji”, ali je izrazila nadu da ruska agresija neće uspjeti.

Nedjeljni protest na centralnom trgu organizovala je grupa koja je prethodno organizovala nekoliko skupova podrške Ukrajini nakon ruske invazije 24. februara. Grupa je također ranije održala masovne skupove protiv bivšeg češkog premijera Andreja Babiša, nazivajući ga prijetnjom za demokratiju. prneosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh