Svijet

Predsjednik SAD-a Biden prijevremeno glasao na izborima za Kongres

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden u subotu je prijevremeno glasao na međuizborima za američki Kongres, koji će biti održani 8. novembra.

Joe Biden - AFP

Bidenu se na glasanju pridružila njegova unuka Natalie, koja je glasala prvi put. Nakon glasanja Biden je s unukom posjetio crkvu svetog Josipa u Wilmingtonu.

Američki birači će odlučiti da li će američki Kongres ostati pod kontrolom demokrata ili republikanaca tokom međuizbora u zemlji.

Trenutno, u Predstavničkom domu demokrate imaju većinu, ali u Senatu imaju 50 od 100 senatora. U njihovu korist presuđuje potpredsjednica SAD-a Kamala Harris kada je broj glasova 50-50.

To znači da demokrate moraju osvojiti 12 mandata tokom međuizbora u novembru kako bi zadržali kontrolu nad Senatom.

Ankete pokazuju da republikanci imaju velike šanse da preuzmu većinu u Predstavničkom domu, čime bi mogli opstruirati Bidenovu agendu, piše Anadolija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh