Svijet

Mlade djevojke u Indiji prodaju se za otplatu duga, njihove majke se siluju

Surova kastinska vijeća naredila su “ubistva iz časti” parova čije je partnerstvo protivno tradiciji

Nacionalna komisija za ljudska prava je objavila da se djevojke u saveznoj državi Rajastan u Indiji prodaju kako bi njihovi roditelji mogli otplatiti dugove.

Nakon izvještaja, Komisija je zatražila od vlasti da u roku od mjesec provede istragu.

Indijci koji žive u ruralnim područjima često moraju posuditi novac da bi mogli platiti liječenje od teških oboljenja, prenosi “Guardian”.

Odluka kastinskog vijeća
kako se navodi u tekstu, veliki je broj Indijaca koji ne mogu da otplate dug, a oni koji su posudili novac žale se kastinskom vijeću.

Vijeće u većini slučajeva kao nagodbu predloža da se proda kćerka, a nekad i više njih, u zavisnosti od toga koliki je dug. Prema navodima Nacionalne komisije za ljudska prava, ako se odbije to da se učini, onda majke kćerki bivaju silovane, i to po odluci kastinskog vijeća.

Kao primjer za to je istaknut čovjek koji je od komšije pozajmio 1,5 miliona rupija (oko 18.000 dolara), a kojeg je kastinsko vijeće primoralo da proda sestru i 12-godišnju kćerku da bi isplatio dug.

Četiri puta bila trudna
Komisija navodi i primjer čovjeka koji je pozajmio 600.000 rupija (oko 7.300 dolara) za bolničko liječenje supruge, ali taj novac nije mogao vratiti. Kastinsko vijeće ga je primoralo da kćerku proda onome od koga je posudio novac. Povjerilac je kasnije prodao djevojku trgovcu ljudima. U izvještaju Komisije je naglašeno da je od tada tri puta prodata i da je četiri puta bila trudna.

Kastinska vijeća u ruralnim dijelovima Indije vrlo destruktivna, piše “Guardian”. Naredili su “ubistva iz časti” parova čije je partnerstvo protivno tradiciji. To se odnosi na osobe koje su iz različitih kasti ili iz različitih religija. Također, nemaju milosti ni za one koji učine preljubu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh