Svijet

Energetska kriza: “Petak bez svjetla” u restoranima u Belgiji

U septembru je nekoliko restorana u Briselu služilo hladnu kafu i večere uz svijeće kako bi podigli svijest o energetskoj krizi

Mnogi vlasnici restorana u Belgiji protestovali su zbog energetske krize gaseći svjetla u svojim objektima, javlja Anadolu Agency (AA).

Na poziv Horeca federacije, koja predstavlja vlasnike hotela, restorana i kafića u Valonskoj regiji u Belgiji, mnoga preduzeća su organizovala protest “Petak bez svjetla”.

Protest je organizovan radi podizanja svijesti o problemima koji se javljaju zbog energetske krize, a mnogi restorani su u 20.30 sati po lokalnom vremenu ugasili svjetla na pet minuta.

Restoran “La Cuisine du Cote Vert”, u gradu Waterloo u blizini Brisela, bio je među ugostiteljskim objektima koji su učestvovali u protestu.

Olivier Pinden rekao je da su isključili struju u restoranu u znak protesta jer cijene energije utiče na sve.

Navodeći da se osjećaju sretnima što imaju kupce, Pinden je rekao: “Međutim, mnoge naše kolege su u teškoj situaciji. Zato pokazujemo solidarnost i zajedno se borimo protiv rasta cijena energenata.”

Kako je kazao, postaje izuzetno teško ne odraziti troškove cijena energenata na jelovniku.

Horeca federacija traži i smanjenje doprinosa za socijalno osiguranje preduzeća, smanjenje PDV-a i pomoć sektoru.

U Belgiji su cijene struje i plina porasle nekoliko puta, posebno s rusko-ukrajinskim ratom.

U septembru je nekoliko restorana u Briselu služilo hladnu kafu i večere uz svijeće kako bi podigli svijest o energetskoj krizi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh