Svijet

Elon Musk preuzeo Twitter: ‘Ptičica je oslobođena’

Elon Musk je efikasno preuzeo vlasništvo nad Twitterom Inc (TWTR.N), otpuštajući najviše rukovodioce, ali dajući malo jasnoće o tome kako će postići ambicije koje je zacrtao za uticajnu platformu društvenih medija.

Elom Musk - Reuters

“Ptičica je oslobođena”, napisao je na Twitteru nakon što je u četvrtak završio svoju akviziciju od 44 milijarde dolara, pozivajući se na Twitterov logo u očiglednom nagoveštaju njegovoj želji da vidi da kompanija ima manje ograničenja u sadržaju koji se može objavljivati.

Generalni direktor proizvođača električnih automobila Tesla Inc (TSLA.O) i samozvani apsolutista slobode govora je, međutim, također rekao da želi spriječiti da platforma postane eho komora za mržnju i podjele.

Ostali ciljevi uključuju želju da se “pobijede” spam botovi na Twitteru i da algoritmi koji određuju način na koji se sadržaj predstavlja korisnicima budu javno dostupni.

Ipak, Musk nije ponudio detalje o tome kako će sve to postići i ko će voditi kompaniju. Rekao je da planira otpustiti popriličan broj uposlenika, ostavljajući 7.500 zaposlenih na Twitteru zabrinuti za svoju budućnost. Također je rekao da nije kupio Twitter da bi zaradio više novca, već da “pokuša da pomogne čovečanstvu koje voli”.

Manje od 10% od 266 zaposlenih na Twitteru koji su učestvovali u anketi o aplikaciji za razmjenu poruka Blind očekivalo je da će i dalje imati posao za tri mjeseca. Blind omogućava zaposlenima da anonimno iznesu pritužbe nakon što se prijave putem korporativne e-pošte.

Musk je smijenio glavnog izvršnog direktora Twittera Paraga Agrawala, glavnog finansijskog direktora Neda Segala i šefa za pravne poslove i politiku Vijaya Gaddea, prema ljudima koji su upoznati s tim. Optužio ih je da su doveli u zabludu njega i Twitter investitore zbog broja lažnih naloga na platformi.

Agrawal i Segal su bili u sjedištu Twittera u San Franciscu kada je dogovor zatvoren i ispraćeni su, dodali su izvori.

Musk, koji također vodi space kompaniju SpaceX, planira postati privremeni izvršni direktor Twittera prema osobi koja je upoznata s tim i nakon ranijeg izvještaja Reutersa. Musk također planira ukinuti trajne zabrane korisnika, rekao je Bloomberg, pozivajući se na osobu koja je upoznata s tim.

Twitter, Musk i rukovodioci nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar.

‘Šef TWIT’

Prije sklapanja ugovora, Musk je u srijedu ušao u sjedište Twittera s velikim osmijehom i porcelanskim umivaonikom, nakon čega je tvitovao “neka to malo sjedne”. Promijenio je opis svog Twitter profila u “Šef Twit”.

Musk je u maju rekao da će poništiti Twitterovu zabranu Donaldu Trampu, čiji je nalog uklonjen nakon napada na američki Kapitol. Predstavnik Trumpa nije odmah odgovorio na Reutersov zahtjev za komentar, ali je bivši američki predsjednik ranije rekao da se neće vratiti na platformu i umjesto toga je pokrenuo vlastitu aplikaciju za društvene mreže Truth Social.

Musk je pokušao smiriti strahove zaposlenika Twittera da dolaze velika otpuštanja i uvjeravao oglašivače da njegove prethodne kritike pravila o moderiranju sadržaja na Twitteru neće štetiti njegovoj privlačnosti.

Kako su se vijesti o dogovoru širile, neki korisnici Twittera su brzo označili svoju spremnost da napuste platformu.

Evropski regulatori su također ponovili ranija upozorenja da se, pod Muskovim vodstvom, Twitter i dalje mora pridržavati regionalnog Zakona o digitalnim uslugama, koji naplaćuje velike kazne kompanijama ako ne kontroliraju nezakonit sadržaj.

“U Evropi će ptičica letjeti prema našim pravilima EU”, tvitao je u petak ujutro šef industrije EU Thierry Breton.

Poslanik Evropskog parlamenta i zagovornik građanskih prava Patrick Breyer predložio je ljudima da traže alternative gdje je privatnost prioritet.

“Twitter već opasno dobro poznaje naše ličnosti zbog sveobuhvatnog nadzora svakog našeg klika. Sada će ovo znanje pasti u Muskove ruke.”

Musk je naznačio da vidi Twitter kao temelj za stvaranje “super aplikacije” koja nudi sve, od transfera novca do kupovine i vožnje. prneosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh