Svijet

Poljska ruši četiri spomenika Crvenoj armiji

Poljska je u četvrtak srušila četiri spomenika vojnicima Crvene armije koji su poginuli tokom Drugog svjetskog rata…

Poljska zastava - Alo.rs

Poljska je u četvrtak srušila četiri spomenika vojnicima Crvene armije koji su poginuli tokom Drugog svjetskog rata, pošto su historijski zategnuti odnosi između Varšave i Moskve postali još hladniji zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Naslijeđe Drugog svjetskog rata pitanje je podjela u poljsko-ruskim odnosima, a sukob u Ukrajini prisilio je Poljsku da intenzivira rušenje spomenika palim sovjetskim trupama širom zemlje.

Rusija tvrdi da je oslobodila Poljsku kada su njene snage protjerale njemačke naciste na kraju rata. Većina Poljaka vjeruje da je Sovjetski Savez zamijenio nacističku okupaciju drugim oblikom represije.

– Ovaj spomenik je spomenik laži – rekao je Karol Nawrocki, šef poljskog Instituta za nacionalno sjećanje (IPN), dok je stajao ispred statue u Glubczyceu na jugu Poljske neposredno prije rušenja spomenika.

– Sovjeti nisu donijeli slobodu 1945. godine, oni su donijeli novo ropstvo – rekao je Nawrocki.

Spomenici u Byczyni i Staszowu u južnoj Poljskoj i Bobolice na sjeveru također su srušeni, piše Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh