Svijet

Užas u Indoneziji: Piton ubio i progutao ženu

Nestanak žene prijavljen je nakon što se te noći nije vratila, a potom je počela potraga. Dan kasnije seljani su pronašli pitona u čijem je stomaku bilo nešto veliko.

Piton - avaz.ba

Ženu iz provincije Džambi u Indoneziji ubio je i cijelu progutao piton, navodi se u lokalnim izvještajima. Džahra, 50-godišnja skupljačica prirodnog ljepila sa drveća, u nedjelju ujutru bila je na putu do posla, do plantaže kaučukovog drveća.

Njen nestanak prijavljen je nakon što se te noći nije vratila, a potom je počela potraga. Dan kasnije seljani su pronašli pitona u čijem je stomaku bilo nešto veliko. Mještani su kasnije ubili zmiju i pronašli njeno tijelo unutra, prenosi BBC.

– Žrtvu smo pronašli u stomaku zmije – rekao je šef policije AKP S Harefa lokalnim medijima.

Dodao je da je njeno tijelo izgledalo uglavnom netaknuto kada je pronađeno. Rekao je da je suprug žrtve u nedjelju uvečer pronašao dio njene odjeće i alata koje je koristila na plantaži, što ga je navelo da pozove grupu za potragu. Nakon što je zmija, duga najmanje pet metara, primjećena, mještani su je uhvatili i ubili kako bi utvrdili da li je u njoj žena koja je nestala.

– Rasjekli su stomak zmiji i otkrili da je unutra Džahra – rekao je Harefa za CNN Indonezija.

Iako su takvi incidenti rijetki, ovo nije prvi put da nekoga u Indoneziji ubije i pojede piton. Dva slična smrtna slučaja prijavljena su u zemlji između 2017. i 2018. godine. Pitoni gutaju cijeli plijen.

Njihove čeljusti čine veoma fleksibilni ligamenti tako da se mogu rastegnuti. Stručnjaci kažu da pitoni obično jedu pacove i druge životinje, ali da “kada dostignu određenu veličinu, skoro da više ne love pacove jer ne dobijaju dovoljno kalorija”.

– U suštini, oni mogu da budu onoliko veliki koliki je njihov plijen – rekla je Meri-Rut Lou, službenica za zaštitu i istraživanje za rezervate divljih životinja u Singapuru.

To su životinje velike poput svinja ili krava, piše Avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh