Svijet

Otišao u Njemačku za boljim životom: Edis sada s porodicom proživljava pakao

Isaković je roditelj petero djece, a za manje od tri sedmice rodit će mu se šesto dijete, koje će dobiti s Defijom

Porodica 41-godišnjeg Edisa Isakovića prije dvije godine se iz Županje preselila u okolicu njemačkog grada Freudenstadta. Niko ih nije pripremio na ono što ih očekuje. Iz Županje su se u potrazi za boljim životom preselili u okolicu njemačkog grada Freudenstadta, 65 km jugozapadno od Štutgarda. Sada je 41-godišnji Edis Isaković dobio otkaz u pilani u kojoj je radio, piše Fenix-magazin.de.

Posudio novac
Prije toga otkaz je u istoj firmi dobila i njegova nevjenčana 39-godišnja supruga Defija nakon što je njezin šef saznao da je trudna. S obzirom na to da su živjeli u stanu u vlasništvu šefa firme u kojoj su radili, on ih je odjavio s te adrese i do kraja decembra moraju se iseliti.

Isaković je roditelj petero djece, a za manje od tri sedmice rodit će mu se šesto dijete, koje će dobiti s Defijom.

Preživljavaju s 1.600 eura dječjeg doplatka i život im nije ni blizu onome što su očekivali kad su odlazili iz Hrvatske.

– Morao sam od oca posuditi 10.000 eura kako bih preživio. Otac mi je dao svu svoju ušteđevinu. Baka mi je dala još 5.000 eura, od čega smo kupili automobil jer živimo na selu, pa nam je potreban. No i njega sam prije mjesec prodao jer nisam više imao novca. Sram me je situacije u kojoj sam se našao – kazao je Isaković za Fenix-magazin.de.

Javio se na oglas
Ranije je radio u Engleskoj. Po povratku u Hrvatsku zaposlio se u Županji u firmi koja se brine o očuvanju šuma. Misleći kako će njegovo petero djece, dvojica sinova u dobi od 13 i 16 godina i tri kćeri u dobi od 10, 18 i 20 godina, imati bolji život u Njemačkoj, pronašao je posao u njemačkoj pilani i doselio se u okolicu Freudenstadta.

– Oglas za posao sam vidio na Facebooku. Dobro govorim engleski jezik, javio sam se na oglas i dobio posao. Počeo sam raditi u tamošnjoj pilani. Kasnije je u pilanu došla raditi i moja nevjenčana supruga. Dvojica mojih sinova iz prvog braka te moja 18-godišnja kćer, svi oni su ovdje počeli ići u školu. Šef firme nam je dao stan u najam, koji smo plaćali 550 eura – objasnio je i dodao da su u Hrvatskoj ostali njegova 20-godišnja kćer, koja se osamostalila, i najmlađa kći.

Kaže da je s nevjenčanom suprugom radio od jutra do mraka težak fizički posao.

– Kad je nakon godinu žena ostala trudna, javili smo to šefu, a on joj je odmah dao otkaz. Oboje smo bili u stalnom radnom odnosu. Koliko smo bili vrijedni i dobri u svom poslu, dokaz je i zahvalnica koju smo dobili prije nego što je ona ostala u drugom stanju – dodao je Isaković, piše Fenix-magazin.de.

Borba za opstankom
Tada je počela njihova borba za opstankom u Njemačkoj. Isaković navodi da su angažirali advokata, koji je preuzeo slučaj njegove supruge.

– Nakon sudske tužbe mene su na radnom mjestu počeli maltretirati i ponižavati na sve načine. Otežavali su mi posao valjda kako bih sam dao otkaz. Takvu sam torturu izdržao mjesec, a onda sam imao manju operaciju noge. Ljekari su mi operirali dobroćudni tumor pa sam morao na bolovanje. Svakih pet dana sam dobivao pismo od šefa u kojem mi piše neka se vratim na posao ili ću dobiti otkaz – navodi Isaković i dodaje da je šefu dostavio ljekarsku dokumentaciju o bolovanju.

Sud je u međuvremenu donio odluku da firma mora vratiti ženu na posao budući da je advokat ishodovao sve potrebno za nastavak radnog odnosa. No, to nije spriječilo šefa da im oboje uruči otkaz i otkaže i ugovor o stanu u kojem je porodica živjela.

– Djeca mi idu u školu i ne znam šta ću. Šef nas je najprije odjavio s adrese na kojoj stanujemo, a mi smo tad uredno plaćali stan i 20 dana uopće nismo znali da smo odjavljeni. Otkaz mi je uručio tek 31. jula. Nakon što nas je odjavio s te adrese, automatski nam je prestao stizati dječji doplatak. Mjesecima nisam imao nijednog eura jer primanja nismo imali – priča Isaković.

Hrvatsko državljanstvo
Oboje imaju hrvatsko državljanstvo. Nakon otkaza uspjeli su se izboriti za ostanak u Njemačkoj i za pravo na dječji doplatak.

– Niko nam nije želio pomoći jer su šef i njegova dva sina „bog i batina“ u tom mjestu. Sada niti jedan advokat iz tog mjesta ne želi uzeti moj slučaj jer se ne usuđuju ništa raditi protiv njih – navodi Isaković i dodaje da ima dokaze za sve svoje navode. Uspjeli su riješiti problem s adresom, pa im je počeo ponovno stizati dječji doplatak.

Isaković navodi da stan nisu platili od juna jer nemaju od čega. Poslodavca je molio ugovor o najmu stana kako bi mogao dobiti pomoć od centra za zapošljavanje. Dobio ga je tek u septembru i centar je platio stan, no drugu pomoć na koju imaju pravo zbog malih primanja još nisu dobili.

Potraga za stanom
Pokušali su pronaći i unajmiti novi stan, no niko ih ne želi uzeti u podstanarstvo jer nemaju primanja, piše Fenix-magazin.de.

– Supruga je sad na porodiljom dopustu. Uskoro ćemo dobiti novorođenče, a moramo se seliti iz stana. Ne znam više šta učiniti. Kao da se sve urotilo protiv nas. Na svašta sam pomišljao, ali ne želim uništiti život svojoj djeci. Ne vidim izlaz iz ove situacije – kazao je Isaković.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh