Svijet

Utrka za novog premijera Velike Britanije: Mediji najavljuju mogući povratak Borisa Johnsona

Liz Truss je nakon svega šest sedmica podnijela ostavku na funkciju predsjednice Vlade i Konzervativne stranke, a potencijalni kandidati za novog premijera traže podršku konzervativaca

Britanski mediji javljaju da bivši britanski premijer i lider Konzervativne stranke Boris Johnson ima potrebnu potporu od 100 konzervativaca u parlamentu i da bio mogao biti jedan od kandidata za nasljednika odlazeće premijerke Liz Truss.

Politički analitičar lista “Sunday Times“ Tim Shipman na Twitteru je naveo da takve tvrdnje bazira na izjavama bliskih saradnika Johnsona koji je s funkcije premijera smijenjen početkom septembra.

Truss je nakon svega šest sedmica podnijela ostavku na funkciju predsjednice Vlade i Konzervativne stranke, a potencijalni kandidati za novog premijera traže podršku kako bi ušli u utrku za tu funkciju koja bi trebala biti okončana po ubrzanom postupku tokom naredne sedmice.

Johnson je bio na odmoru na Karibima kada je Truss dala ostavku i nije komentirao da li želi ponovo sjesti u premijerku fotelju.

Ministar trgovine James Duddridge rekao je u petak da mu je Johnson rekao da je spreman za utrku.

Bivša ministrica obrane Penny Mordaunt postala je prva kandidatkinja koja je službeno objavila da se namjerava kandidirati za sljedeću čelnicu Konzervativne stranke, ali Johnson i Rishi Sunak, bivši ministar financija bi se također mogli naći u utrci.

Bivši vođa konzervativaca William Hague rekao je u petak da je Johnsonov povratak vjerojatno najgora ideja koju je čuo u gotovo pola stoljeća kao član stranke. Dodao je da bi to dovelo do “spirale smrti” za konzervativce.

Prema pravilima, samo će tri kandidata moći dospjeti do prvog kruga glasanja zastupnika u ponedjeljak poslijepodne, a do petka bi se trebalo znati ko će biti novi premijer Velike Britanije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh