Svijet

Boris Johnson i Rishi Sunak u utrci za sljedećeg britanskog premijera

Boris Johnson i bivši ministar finansija Rishi Sunak trenutno su u najužem krugu kao potencijalni kandidati za zamjenu britanske premijerke Liz Truss koja je jučer podnijela ostavku nakon samo šest sedmica na ovoj poziciji.

Boris Johnson i Rishi Sunak - federalna

Nakon što je Truss dala ostavku, oni koji je žele zamijeniti moraju skupiti 100 glasova od konzervativnih zastupnika potrebnih za sudjelovanje u natjecanju za novog premijera za koje se stranka nada da će ih vratiti na staze stare slave, izvještava Reuters.

I dok se konzervativci suočavaju s mogućim gubicima na sljedećim nacionalnim izborima, prema anketama javnog mnijenja, kreće utrka za petog britanskog premijera u šest godina.

Ime novog premijera će biti objavljeno u ponedjeljak ili petak sljedeće sedmica.

Boris Johnson, kojeg su zastupnici svrgnuli s vlasti prije nešto više od tri mjeseca, sada se nalazi visoko na ljestvici zajedno sa Sunakom u utrci za sljedećeg premijera, piše Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh