Svijet

Kijev: Putinovo vanredno stanje u anektiranim regijama je zločin koji treba osuditi UN

Uvođenje ‘vanrednog stanja’ na teritorijima koje je Rusija okupirala treba smatrati samo takozvanom legalizacijom pljačke ukrajinske imovine kroz još jedno “pregrupisavanje“, poručio je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mikhail Podolyak

Administracija Ukrajine reagovala je na proglašenje vanrednog stanja ruskog predsjednika Vladimira Putina u anektiranim ukrajinskim regijama Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje, javlja Anadolu Agency (AA).

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak objavio je na svom profilu na društvenim mrežama da Putinova odluka neće promijeniti ništa u Ukrajini.

“Uvođenje ‘vanrednog stanja’ na teritorijima koje je Rusija okupirala treba smatrati samo takozvanim legalizacijom pljačke ukrajinske imovine kroz još jedno ‘pregrupisavanje’. To ništa ne mijenja za Ukrajinu. Nastavljamo s oslobađanjem naših krajeva od okupacije”, poručio je Podoljak.

Predsjednik Ukrajinskog vijeća za sigurnost i odbranu Oleksij Danilov rekao je da Putinovu odluku trebaju osuditi Ujedinjeni narodi (UN).

“Putinovo ratno stanje u anektiranim područjima Ukrajine je priprema za masovnu deportaciju ukrajinskog stanovništva u depresivne regije Rusije kako bi se promijenio etnički sastav okupirane regije. Ovo je zločin koji trebaju osuditi Ujedinjene nacije. Ovaj zločin počinila je Rusija na Krimu i prošao je nekažnjeno”, naveo je Danilov.

Ruski predsjednik Putin potpisao je danas dekret o proglašenju vanrednog stanja u anektiranim ukrajinskim regijama Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh