Svijet

Liz Truss se izvinila Britancima zbog neuspješnog ekonomskog plana: Otišli smo predaleko

Premijerka Velike Britanije Liz Truss u intervjuu za BBC govorila je o aktuelnoj krizi u ovoj državi te je poručila kako je svjesna da je napravila određene pogreške.

Iako je na funkciji nešto duže od mjesec, Truss je već prošla vatreno krštenje naročito u oblasti ekonomije gdje su određene odluke koje je donijela, a koje se odnose na smanjenje poreza, negativno utjecale na finanijska tržišta, piše Klix.

Tokom razgovora za BBC, Truss je prihvatila odgovornost za određene pogreške koje je napravila.

“Sada vidim da smo napravili greške. Žao mi je zbog tih grešaka, ali smo ih ispravili. Imenovali smo novog ministra finansija Jeremyja Hunta, vratili smo ekonomsku stabilnost i fiskalnu disciplinu”, rekla je Truss.

Uprkos promjenama u fiskalnoj politici, Truss ističe kako oan i dalje ostaje privržena niskim porezima i ekonomiji visokog rasta, ali da je u ovim trenucima očuvanje ekonomske stabilnosti prioritet.

“U nekim odlukama smo otišli prebrzo i predaleko. Mislim da je obilježje poštenog političara koji zna reći da je pogriješio. Ostajem posvećena svojoj viziji, ali to ćemo morati ostvariti na malo drugačiji način”, ističe Truss.

Uprkos velikim pritiscima medija i brojnih političara, Truss je pojasnila kako će ona predvoditi Konzervativnu stranku na narednim izborima.

“Ipak, mi smo u teškim ekonomskim vremenima i u teškim međunarodnim vremenima s ratom koji se vodi u Ukrajini. Sada je vrijeme da se fokusiramo i na britansku javnost”, poručila je premijerka.

Nakon što je Truss imenovana za premijerku, na mjesto ministra finansija stigao je Kwasi Kwarteng koji je podržao plan Liz Truss o promjeni stope poreza i drugim mjerama.

Međutim, ova odluka doprinijela je velikim poremećajima na tržištu te je uslijed toga na poziciju stigao Jeremy Hunt koji je održao govor pred parlamentarcima i najavio odbacivanje većine mjera koje je donijela Truss.

Između ostalog, Hunt je naglasio kako će se odbaciti odluke o povećavanju poreza na dobit za korporacije s 19 na 25 posto, stope od 45 posto poreza na dohodak za one s najvišim zaradama kao i odluku o zamrzavanju stopa koje se tiču carine na alkoholna pića.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh