Svijet

Baltičke države zahtijevaju uspostavu suda koji će se baviti ruskom agresijom na Ukrajinu

Baltičke države Estonija, Latvija i Litvanija pozvale su EU da sarađuje s međunarodnim partnerima na uspostavi posebnog suda za ruski agresorski rat protiv Ukrajine.

Vladimir Putin - Avaz

– Dok se ruski brutalni napadi na Ukrajinu nastavljaju, EU mora djelovati kako bi osigurala da traženje pravde i odgovornosti za užasne ruske zločine u Ukrajini bude u fokusu naše politike – stoji u zajedničkom saopćenju ministara vanjskih poslova ove tri zemlje članica Evropske unije i NATO-a, a koje je objavljeno u nedjelju navečer, piše Fena.

– Ključni nalogodavci, instigatori i pomagači ubilačke agresije na Ukrajinu ne smiju izmaći pravdi samo zbog praznine u međunarodnoj krivičnoj jurisdikciji – ističe se u saopćenju.

Neposredno uoči sastanka ministara vanjskih poslova Evropske unije u Luksemburgu, trojica šefova diplomatije pozvali su svoje evropske kolege da nastave podržavati istrage Međunarodnog krivičnog suda (ICC), Ukrajine i niza drugih država.

– Trenutno ne postoji međunarodni sud ili sud koji bi najviše rusko političko i vojno vodstvo mogao pozvati na odgovornost za zločin i agresiju na Ukrajinu – napisali su u svojoj izjavi.

Prema baltičkim ministrima vanjskih poslova, uspostava posebnog suda dopunila bi ulogu ICC-a.

– Dok bi ICC procesuirao pojedince za ratne zločine, genocid i zločine protiv čovječnosti, glavna odgovornost Posebnog suda bio bi zločin agresije – objasnili su u zajedničkom pismu.

U septembru ove godine je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao Ujedinjene narode na uspostavu posebnog suda koji će Rusiju pozvati na odgovornost za zločine počinjene u ratu protiv njegove zemlje.

Evropska komisija pokazala je suzdržanu reakciju na ovaj apel Zelenskog.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh