Svijet

Zašto je Putin postavio brutalnog generala da vodi rat u Ukrajini?

Rat ruskog predsjednika Vladimira Putina protiv Ukrajine posustaje. Sada ga s ruske strane vodi novi general s reputacijom brutalnosti.

Sergej Surovikin -Sputnik / Profimedia

Nakon što je Ukrajina nedavno oslobodila više teritorija nego što je ruska vojska zauzela u posljednjih šest mjeseci rusko ministarstvo obrane prošle je subote imenovalo Sergeja Surovikina za svog novog glavnog operativnog zapovjednika.

Što znači imenovanje Surovikina?
Važno je naglasiti da je prethodno imao ključnu ulogu u ruskim operacijama u Siriji, tijekom kojih su ruski borbeni zrakoplovi prouzročili velika razaranja u područjima pod kontrolom pobunjenika.

CNN je razgovarao s bivšim poručnikom ruskog zrakoplovstva Glebom Irisovim, koji je služio pod Surovikinom u Siriji. Kaže da je Surovikin bio vrlo blizak Putinovom režimu i da nikad nije imao političkih ambicija pa je uvijek izvršavao plan točno onako kako je vlada htjela.

Analitičari kažu kako je malo vjerojatno da će Surovikinovo imenovanje promijeniti način kako ruske snage vode rat, ali da ono govori o Putinovom nezadovoljstvu prethodnim zapovijedanjem. Djelomično je također namijenjeno udovoljavanju nacionalističkoj i proratnoj bazi unutar same Rusije, smatra Mason Clark iz think-tank Instituta za ratne studije (ISW).

Čečenski lider Ramzan Kadirov, koji je pozvao Rusiju da poduzme drastičnije mjere, uključujući upotrebu nuklearnog oružja male snage u Ukrajini, pozdravio je imenovanje Surovikina. Vojnu karijeru Surovikin je započeo u Afganistanu 80-ih godina, da bi potom zapovijedao postrojbom u Drugom čečenskom ratu 2004. Pohvala Kadirova, koji je ključni Putinov saveznik, mogla bi biti značajna, budući da je on sam poznat po gušenju svih oblika neslaganja.

Kadirov ga nahvalio
“Sergeja osobno poznajem vrlo dobro već gotovo 15 godina. Definitivno mogu reći da je on pravi general i ratnik, iskusan, svojeglav i dalekovidni zapovjednik koji uvijek iznad svega drži do domoljublja, časti i poštovanja. Armija je sada u sigurnim rukama”, objavio je Kadirov na društvenim mrežama nakon vijesti o Surovikinovom imenovanju prošle subote.

Irisov, Surovikinov bivši podređeni, napustio je oružane snage nakon što je pet godina proveo u Siriji, jer su njegovi politički stavovi bili u sukobu s onim što je iskusio. “Shvatio sam tko je u pravu, a tko u krivu. Nagledao sam se puno toga, budući da sam bio unutar sustava”, rekao je Irisov.

Irisov je potom započeo karijeru međunarodnog novinara, radeći kao vojni izvjestitelj ruske državne novinske agencije TASS. Njegova supruga je tamo radila i on se u to vrijeme osjećao kao “jedina informativna agencija” koja je pokušavala izvještavati na nepristran način, s određenom slobodom govora. prneosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh