Svijet

Snimke su otkrile Putinov plan: Na granice sa Finskom i Norveškom postavio 11 nuklearnih bombardera

U toj bazi, koja se nalazi 120 kilometara južno od Murmanska, trenutno se nalazi sedam supersoničnih bombardera Tupoljev Tu-160s i četiri Tupoljeva Tu-95.

Vladimir Putin - Ft.com

Satelitske snimke pokazuju da je Rusija povećala broj strateških bombardera koji mogu nositi nuklearno naoružanje koji su stacionirani u ruskoj zračnoj bazi Olenija na sjeveru zemlje, nedaleko od norveške i finske granice, piše Daily Mail.

U toj bazi, koja se nalazi 120 kilometara južno od Murmanska, trenutno se nalazi sedam supersoničnih bombardera Tupoljev Tu-160s i četiri Tupoljeva Tu-95.

Satelitske snimke east2west news

Usporedbe radi, 12. avgusta tamo nije bio niti jedan bombarder, a već su 21. avgusta tamo bila četiri bombardera.

21. avgusta su u bazi bila četiri bombardera – east2westnews

Informaciju u povećanju broja bombardera u Oleniji objavila je norveška internetska stranica za provjeru činjenica Faktisk.no, a svoje su tvrdnje potkrijepili satelitskim fotografijama koje je načinila američka kompanija Planet Labs PBC.

Povećan broj bombardera
– PLANET LABS PBC

I NATO kreće s nuklearnim vojnim vježbama iznad Europe

NATO je u petak saopćio da će u ponedjeljak početi svoju godišnju nuklearnu vježbu “Steadfast Noon”, s do 60 aviona koji će sudjelovati u trenažnim letovima iznad Belgije, Sjevernog mora i Britanije kako bi uvježbavali korištenje američkih nuklearnih bombi raspoređenih u Europi.

Nuklearne vježbe – koje ne uključuju prave bombe – održavaju se usred pojačanih napetosti nakon što je Rusija opetovano prijetila nuklearnim udarima u Ukrajini nakon velikih vojnih neuspjeha na tamošnjem bojnom polju.

“Steadfast Noon” će se vjerovatno poklopiti s godišnjim nuklearnim vježbama Moskve, nazvanim “Grom”, koje se obično izvode krajem oktobra i u kojima Rusija testira svoje bombardere, podmornice i projektile koji mogu nositi nuklearno oružje.

NATO je rekao da zapadne vježbe nisu bile potaknute posljednjim napetostima s Rusijom.

– Vježba, koja traje do 30. oktobra, rutinska je, ponavljajuća aktivnost obuke i nije povezana ni s kakvim aktualnim događajima u svijetu – objavio je savez na svojoj veb stranici, dodajući da se neće koristiti bojevo oružje.

– Ova vježba pomaže osigurati da nuklearno odvraćanje saveza ostane sigurno, sigurno i učinkovito – rekla je glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu.

Belgija domaćin vježbi

Belgija je domaćin vježbi u kojima će sudjelovati 14 zemalja i do 60 aviona, uključujući najnaprednije borbene avione na tržištu i američke bombardere dugog dometa B-52 koji će dolijetati iz zračne baze Minot u Sjevernoj Dakoti, navodi se u saopćenju.

U utorak je šef NATO-a Jens Stoltenberg jasno dao do znanja da će Savez nastaviti sa svojim vježbama unatoč napetoj međunarodnoj situaciji.

Otkazivanje vježbi zbog rata u Ukrajini poslalo bi “vrlo pogrešan signal”, rekao je novinarima, tvrdeći da je vojna snaga NATO-a najbolji način da se spriječi daljnja eskalacija napetosti, piše Avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh