Svijet

Truss smjenila ministra finansija Kwasija Kwantenga

Britanska premijerka Liz Truss smjenila je svog ministra finansija Kwasija Kwartenga u petak, javio je BBC, kratko prije očekivanog ukidanja dijelova njenog ekonomskog paketa, u pokušaju da preživi previranja na tržištu i političkih nemira koji zahvataju zemlju.

Downing Street je potvrdio da će Truss, koja je na vlasti samo 37 dana, održati konferenciju za novinare tokom dana nakon što je Kwarteng bio prinuđen da se vrati u London sa sastanka MMF-a u Washingtonu.

BBC je javio da je Kwarteng smijenjen. Downing Street odbio je komentirati.

Ukoliko se to potvrdi, Kwarteng bi postao najkratkotrajniji ministar finansija od 1970. i njegov nasljednik bio bi četvrti britanski ministar finansija u nekoliko mjeseci.

Ministar finansija s najkraćim mandatom preminuo je.

Kwarteng je objavio novu fiskalnu politiku 23. septembra, izlažući viziju Truss golemih poreskih rezova i deregulacije, u pokušaju da protrese ekonomiju nakon godina stagnacije, piše Fena.

Odgovor tržišta bio je tako žestok da je Banka Engleske morala da intervenira kako bi spriječila da penzione fondove zahvati haos, dok su cijene kreditiranja i hipoteka buknule, prenosi Reuters.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh