Svijet

Upozorenje iz Rusije: Napravi li Kijev ovaj korak, počinje Treći svjetski rat

Primanje Ukrajine u NATO moglo bi dovesti do Trećeg svjetskog rata, izjavio je jutros u intervjuu državnoj novinskoj agenciji TASS zamjenik sekretara Vijeća sigurnosti Ruske Federacije Aleksandar Venediktov.

Kijev - Reuters

“Kijev je svjestan da bi takav korak značio zagarantovanu eskalaciju Trećeg svjetskog rata”, rekao je Venediktov, a prenosi TASS. Venediktov je također ponovio rusko mišljenje da je Zapad, pomažući Ukrajini, “direktna strana u sukobu”.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski najavio je iznenađujuću kandidaturu za brzo članstvo u vojnom savezu NATO-a krajem septembra nakon što je predsjednik Vladimir Putin održao ceremoniju u Moskvi kojom je četiri djelimično okupirane regije proglasio pripojenom ruskom zemljom, prenosi Večernji list.

Podsjetimo, u New Yorku, tri četvrtine od 193 člana Opće skupštine – 143 zemlje – glasalo je u srijedu za rezoluciju koja je potez Moskve nazvala nezakonitim, produbljujući međunarodnu izolaciju Rusije.

Samo četiri zemlje pridružile su se Rusiji u glasanju protiv rezolucije – Sirija, Nikaragva, Sjeverna Koreja i Bjelorusija. Trideset i pet zemalja bilo je suzdržano pri glasanju, uključujući ruskog strateškog partnera Kinu, dok ostale nisu glasale.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je na Twitteru kako je zahvalan državama koje su podržale “historijsku rezoluciju” UN-ove Opće skupštine. “Svijet je rekao svoje – ruski pokušaj aneksije je bezvrijedan i nikada ga slobodne nacije neće priznati”, napisao je.

U Briselu se više od 50 zapadnih zemalja sastalo kako bi obećalo dodatnu vojnu pomoć Ukrajini, posebice oružje za protuzračnu odbranu, nakon teških napada koje je ove sedmice naredio ruski predsjednik Vladimir Putin kao odgovor na eksploziju na mostu na Krimu.

Obećanja saveznika uključivala su najavu Francuske da će isporučiti radarske i protuzračne odbrambene sisteme Ukrajini u nadolazećim sedmicama. Velika Britanija je obećala projektile za protuzračnu odbranu, a Kanada je rekla da će, između ostalog, osigurati topničke projektile. prneosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh