Svijet

SAD: Nema naznaka da je Putin odlučio da koristi nuklearno oružje

Sjedinjene Američke Države (SAD) nisu vidjele naznake da je ruski predsjednik Vladimir Putin odlučio da koristi nuklearno ili drugo oružje za masovno uništenje u Ukrajini, saopšteno je u utorak iz Bijele kuće.

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi rekao je da uprkos Putinovom zveckanju sabljom, SAD nisu uočile nikakve znakove da Kremlj ima bilo kakve pripreme “za takvu vrstu odluke”.

“Nismo vidjeli ništa što bi nas navelo da na bilo koji način promijenimo svoj stav strateškog odvraćanja kada je riječ o našoj sposobnost da branimo sebe i svoje saveznike i partnere”, rekao je Kirbi, dodavši:

“Niko ne želi da vidi kako ovaj rat eskalira u nuklearno područje”.

Ranije u utorak, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da vojna doktrina Kremlja dozvoljava samo odbrambenu upotrebu nuklearnog oružja, piše Anadolija.

“Nadam se da su oni koji stalno spekulišu o pitanju nuklearnog rata… svjesni svoje odgovornosti”, rekao je on.

Putin je, međutim, dok se pripremao za održavanje referenduma u okupiranim ukrajinskim regijama i njihovu aneksiju rekao:

“Kada je ugrožen teritorijalni integritet naše zemlje, sigurno ćemo upotrijebiti sva sredstva koja su nam na raspolaganju da zaštitimo Rusiju i naš narod. Ovo nije blef”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh