Svijet

Stoltenberg: Mandat EUFOR u BiH treba biti produžen

Neprodužavanje mandata za misiju EUFOR Althea u BiH nije ni u čijem interesu, rekao je danas Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO.

Jens Stoltenberg - AFP

On je odgovarajući na pitanje “Nezavisnih novina” na pres konferenciji povodom sastanka ministara odbrane NATO koji počinje sutra u centrali NATO u Briselu šta će uraditi NATO ako Rusija narednog mjeseca uloži veto na misiju EUFOR Althea u Savjetu bezbjednosti UN rekao da je NATO zainteresovan za bezbjednost na zapadnom Balkanu i da ima prisustvo u BiH kroz Glavni štab NATO u Sarajevu.

“Neću spekulisati o tome da li će mandat EUFOR biti produžen ili neće, ali ću reći da to ne bi bilo ni u čijem interesu zato što prisustvo EU uz podršku NATO pomaže BiH da se suoči s brojnim izazovima koje ima. Naravno ima mnogo zabrinutosti u vezi s izazovima sa kojima se možemo suočiti u tom slučaju, ali ako se smanji međunarodno prisustvo, i prisustvo misije Althea, već teško situaciju bi to učinilo još težom”, rekao je Stoltenberg.

On je dodao da NATO ima istoriju na zapadnom Balkanu, jer je pomogao da se završe dva etnička rata koja su tamo vođena, i dodao je da NATO ima prisustvo u regionu osim kroz kroz NATO štab u Sarajevu, i kroz misiju KFOR na Kosovu. Pojasnio je da je uloga NATO u BiH da pruži podršku misiji EU u zemlji.

Inače, što se tiče samog sastanka ministara odbrane sutra i u četvrtak, Stoltenberg je rekao da će glavna tema biti rat u Ukrajini, način kako pomoći Ukrajini kroz isporuku oružja, zatim zaštita kritične infrastrukture u Evropi nakon napada na gasovode u Sjevernom moru, ali i misija NATO KFOR na Kosovu. Jedna od tema će biti, kako je rekao, i prijetnja upotrebe nuklearnog oružja od strane Rusije.

“Nuklearni rat se ne može dobiti, i zato se nuklearni rat nikad ne smije ni voditi”, rekao je generalni sekretar NATO-a. Osudio je ruske napade na ukrajinsku civilnu infrastrukturu u Ukrajini i dodao da će to biti tema razgovora s ukrajinskim ministrom odbrane. Ocijenio je da su ovi napad rezultat ukrajinskih napredovanja na terenu, i da pokazuju nemoć Rusije da pruži vojni odgovor. Najavio je da će NATO održati nuklearni vježbe, a na novinarsko pitanje da li bi to u svjetlu najnovijih događaja moglo biti doživljeno kao prijetnja Rusiji, odgovorio je da se radi o vježbi koj je planirana davno prije početka rata u Ukrajini.

“NATO ima predvidljivost u djelovanju, a naglo otkazivanje ove vježbe pokazalo bi da je NATO nepredvidljiv, a to ne bi povećalo nego bi naprotiv smanjilo bezbjednost u Evropi”, rekao je Stoltenberg, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh