Svijet

U ruskom granatiranju Ukrajine poginulo 11 osoba, više od 60 ranjenih

Ako govorimo o cijeloj Ukrajini, onda su, osim u Kijevu, napadi zabilježeni u još 14 regiona države, rekla je Mariana Reva, glasnogovornica Nacionalne policije Ukrajine

U najnovijim ruskim napadima, izvedenim jutros, poginulo je najmanje 11 osoba, a desetine su ranjene, saopćile su ukrajinske vlasti u ponedjeljak, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom granatiranja ranjene su 64 osobe, saopćila je Državna služba za vanredne situacije Ukrajine.

“Ako govorimo o cijeloj Ukrajini, onda su, osim u Kijevu, napadi zabilježeni u još 14 regiona države”, rekla je Mariana Reva, glasnogovornica Nacionalne policije Ukrajine.

U video poruci objavljenoj na Telegramu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da su energetski objekti Ukrajine i ljudi dvije glavne mete Rusije. Ponovio je poziv građanima da ostanu u skloništima.

Ukrajinski premijer Denys Shmyhal rekao je da je u ruskim napadima oštećeno 11 infrastrukturnih lokacija u osam regija Ukrajine.

“Glavni cilj ovih ratnih zločinaca je posijati paniku, uplašiti i ostaviti Ukrajince bez svjetla i topline”, dodao je Shmyhal.

Više eksplozija zabilježeno je u ukrajinskim gradovima Odesi, Žitomiru, Hmjelnickom, Dnjepru, Lavovu, Ternopolju i Kijevu, dan nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin optužio ukrajinske obavještajne službe da su izvršile, kako je rekao, “teroristički napad” na Kerčki most.

U Kijevu je oštećena i zgrada Filharmonije, muzeji Hanenka i Ševčenka, kao i Ševčenkov park.

Prema izvještajima, u nekim dijelovima Ukrajine dolazi do nestanka struje, a ponegdje su počeli i prekidi u vodosnadbijevanju.

“Putinova jedina taktika je teror na mirne ukrajinske gradove, ali neće slomiti Ukrajinu”, poručio je ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba na Twitteru.

Lokalni mediji su objavili kako je obustavljen željeznički saobraćaj na crvenoj metro liniji u Kijevu, a sve podzemne stanice sada služe kao skloništa.

Kijev ostaje pod prijetnjom, napisao je kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko na Telegramu, dodajući kako su glavne ulice blokirane i da su u toku akcije spašavanja.

Kasnije je Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine saopćilo kako je ruski projektil pogodio područje na kojem se nalaze sigurnosne agencije i ured predsjednika Zelenskog.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak rekao je da su napadi na ukrajinske gradove dokaz “terorističke neadekvatnosti” Kremlja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh