Svijet

Austrijski predsjednik osigurao drugi mandat

Aleksander Van der Belen osvojio jasnu većinu glasova

Aleksander Van der Belen - Avaz

Austrijski predsjednik Aleksander Van der Belen (Alexander Van der Bellen) osigurao je drugi šestogodišnji mandat osvojivši jasnu većinu glasova na izborima, čime je izbjegao drugi krug, prema projekcijama temeljenim na gotovo svim glasovima.

78-godišnji bivši čelnik Zelenih stekao je široku popularnost zbog smirenosti tijekom razdoblja nacionalne krize, uključujući pad vlade 2019. i ostavku kancelara Sebastiana Kurza prije godinu dana zbog optužbi za korupciju koje Kurz poriče.

Krajnje desna Slobodarska stranka (FPO) bila je jedina stranka u parlamentu koja je postavila svog kandidata na izborima protiv Van der Belena, koji je 2016. pobijedio u mnogo tijesnoj utrci protiv FPO-ovog protukandidata. Sve ostale stranke u parlamentu podržale su predsjednika.

Austrijski predsjednik obavlja uglavnom ceremonijalnu ulogu, ali ima i velike ovlasti u razdobljima tranzicije i turbulencija. Predsjednik je vrhovni zapovjednik vojske i može smijeniti cijelu vladu ili kancelara. prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh