Svijet

Državni sekretar SAD-a Blinken se oglasio o sankcijama za Novalića i Stankovića

“Sjedinjene Američke Države su označile Fadila Novalića, premijera Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH); Slobodana Stankovića, biznismena bliskim s Miloradom Dodikom, koji je ranije bio označen za korupciju i opstrukciju Dejtonskog mirovnog sporazuma; i Stankovićev privredni subjekt Integral Inženjering A.D. Laktaši”, naveo je u izjavi za medije državni sekretar SAD-a Anthony Blinken.

Anthony Blinken - Fokus

“Pod Dodikovim vodstvom, vladajuća koalicija u BH entitetu Republika Srpska (RS) nastoji stvoriti paralelne strukture koje potkopavaju institucije na državnom nivou, dok etno-nacionalističke stranke u FBiH onemogućavaju demokratske procese u zemlji i zloupotrebljavaju položaj moći da bi izvukli nelegalne finansijske i političke koristi”, navodi Blinken.

“Novalić je osumnjičen za podrivanje demokratskih procesa ili institucija u BiH. Kao premijer FBiH, gdje pitanje penzija ima jaku političku važnost, zloupotrebio je podatke o penzionerima suprotno zakonima BiH u korist vlastite političke stranke. Ova akcija je samo jedna od mnogih javno prijavljenih aktivnosti u kojima je on svoju poziciju iskoristio za ličnu ili stranačku korist i potkopavao demokratske procese i političke institucije koje su bitne za budućnost BiH u euroatlantskoj zajednici”, navodi Blinken.

“Stankoviću su mjere određene za materijalnu pomoć, sponzorstvo ili pružanje finansijske, materijalne ili tehnološke podrške ili robe ili usluge Dodiku ili za njegovu podršku. Stanković je dugo podržavao Dodikove destabilizacijske aktivnosti”, dodaje Blinken u izjavi.

“Stankovićeva firma Integral prima velike građevinske projekte u RS bez fer i otvorene konkurencije zbog bliske povezanosti sa rukovodstvom RS. Zauzvrat, Stanković je pružio podršku Dodikovoj propagandnoj mašini tako što je nekadašnji nezavisni medij, Alternativnu televiziju, transformisao u glasnogovornik Dodika i njegovih destabilizujućih i podjelnih aktivnosti. Odeljenje za kontrolu strane imovine (OFAC) je odredilo Alternativnu televiziju za ove aktivnosti u januaru 2022. godine. Integral se određuje da je u vlasništvu ili pod kontrolom, ili da je delovao ili navodno delovao za ili u ime, direktno ili indirektno , Stanković”, zaključuje. prneosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh