Svijet

Stigle reakcije SAD-a, Ukrajine i Britanije na Putinove prijetnje

Ruska mobilizacija bila je predvidljiv korak koji će se pokazati krajnje nepopularnim u javnosti, rekli su jutros ukrajinski dužnosnici.

Vladimir Putin - Twitter

Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika, rekao je da ovaj potez naglašava da se rat ne odvija prema planu Moskve, prenosi Index.

Dodao je da Vladimir Putin očito pokušava prebaciti krivnju za početak “neisprovociranog rata” s Ukrajinom na Zapad.

“I dalje je sve po planu, zar ne? Život ima sjajan smisao za humor”, napisao je.

Američki veleposlanik u Kijevu opisao je najavu ruskog predsjednika Vladimira Putina kao znak neuspjeha i obećao da će Sjedinjene Države nastaviti podupirati ukrajinski otpor ruskoj agresiji.

“Lažni referendumi i mobilizacija znakovi su slabosti, ruskog neuspjeha”, tvitala je veleposlanica Bridget A. Brink, samo nekoliko minuta nakon što je počelo emitiranje govora ruskog čelnika.

“Sjedinjene Države nikada neće priznati rusko polaganje prava na navodno aneksirani ukrajinski teritorij i nastavit ćemo stajati uz Ukrajinu koliko god bude potrebno”, dodao je Brink.

Ministrica vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Gillian Keegan komentirala je Putinovu prijetnju Zapadu kao zabrinjavajuću i zastrašujuću dodavši da se u njegovom obraćanju moglo čuti samo još laži.

“To je ozbiljna prijetnja, ali prijetnja koja je već bila izrečena”, rekla je za BBC.

Dodala je da Putinove komentare treba shvatiti ozbiljno te pozvala na smirenost pred njegovom prijetnjom da će upotrijebiti nuklearno oružje.

“Neke riječi su na kraju bile prilično zabrinjavajuće”, rekla je za Sky News.

“To je nešto što bismo trebali shvatiti vrlo ozbiljno jer, znate, mi nemamo kontrolu. Nisam sigurna ni da on ima kontrolu. Mislim, ovo je očito eskalacija”, dodala je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh