Svijet

Snažan tornado hara Japanom: Poginule dvije osobe, 90 povrijeđeno

Predviđa se da će oluja okrenuti prema istoku i prijeći preko glavnog japanskog otoka Honšua (Honshua) prije nego što se preseli na more sutra

Jedna od najvećih oluja u posljednjih nekoliko decenija pogodila je Japan, a prouzrokovala je veliku štetu, klizišta i poplave.

Tornado Nanmadol ubio je najmanje dvije osobe i povrijedo oko 90 drugih otkako je ovoga vikenda, u nedjelju ujutro, stigao na najjužniji japanski otok Kjušu (Kyushu).

Devet miliona osoba je evakuirano, a više od 350 tisuća domova je bez struje. Predviđa se kako će tijekom sljedeća 24 sata pasti i do 400 milimetara kiše.

Državna televizija NHK javila je da je jedan čovjek poginuo kad je njegov automobil potopljen u poplavi, a drugi nakon što ga je zatrpalo klizište. Još se jedna osoba vodi kao nestala, a prema izvještajima, još 87 osoba je povrijeđeno.

Ovaj supertajfun dosegao je udare do 234 km/h uništavajući sve pred sobom. U glavnom gradu Tokiju padala je jaka kiša, a važna linija podzemne željeznice Tozai obustavljena je zbog poplava. Premijer Fumio Kišida (Kishida) odgodio je posjetu Njujorku (New Yorku), gdje je trebao održati govor na Općoj skupštini UN-a.

Predviđa se da će oluja okrenuti prema istoku i prijeći preko glavnog japanskog otoka Honšua (Honshua) prije nego što se preseli na more sutra.

Toplije temperature površine mora u Atlantiku i na Karibima kao rezultat klimatskih promjena također mogu utjecati na učestalost i intenzitet uragana, piše BBC.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh