Svijet

“Neko mora zvanično reći pčelama”: Nesvakidašnji običaji vezani za smrt britanskih monarha

Smrt britanske kraljice Elizabete Druge i stupanje kralja Charlesa Trećeg na tron u prvi plan istakli su izuzetno ceremonijalnu prirodu kraljevske porodice, i to po prvi put u mnogo godina.

kraljica Elizabeta i pčele - Daily mail

Neke od tih tradicija i običaja mogu iznenaditi čak i one koji o sebi misle da su poznavaoci monarhijskih pitanja.

Evo nekih od neobičnijih primjera.

Kako su tužne vijesti saopštene pčelama

Uprkos ogromnom medijskom i društvenom izveštavanju o kraljičinoj smrti, jedna grupa je o smrti vladarke morala da čuje uživo – njene pčele.

John Chapple je kraljevski pčelar već 15 godina.

Održao je vijekovima staru tradiciju tako što je košnice koje se čuvaju u krugu Bakingemske palate i Klarens hausa (Čarlsova zvanična rezidencija kao princa od Velsa) obavijestio o tužnim vijestima.

U intervjuu za list, Chapple je objasnio da je takođe tražio od pčela da budu dobre prema novom kralju.

Ritual je dio sujeverja da pčele mogu prestati da proizvode med ako im se ne kaže o promjeni vlasnika.

“Osoba koja je umrla je gospodar ili gospodarica košnica – neko važan u porodici koji umre – a vi ne postajete važniji od kraljice, zar ne?”, rekao je pčelar.

“Pokucaš na svaku košnicu i kažeš: Gospodarica je mrtva, ali ne idite. Vaš gospodar će vam biti dobar gospodar.”

Radna snaga nadmašuje konjsku snagu

Od 1901. godine, sahrane britanskih monarha bile su obeležene prizorom mornara kraljevske mornarice koji koriste užad da vuku kovčeg vladara, postavljen na lafetu.

Ovaj izbor radne snage u odnosu na konjsku snagu može izgledati zbunjujuće.

Međutim, ova tradicija započeta je 1901, na sahrani kraljice Viktorije.

Tom prilikom još je bilo uobičajeno da konji vuku kočiju sa kovčegom vladarke.

Ali, desilo se nešto zastrašujuće – trenutak kada su životinje pobjegle.

“Konji nisu dobro reagovali na jako hladno vrijeme i ispostavilo se da je kovčeg kraljice Viktorije skoro ispao”, kaže kraljevska historičarka Kelly Swab za BBC.

Po naređenju kralja Edvarda Sedmog, Viktorijinog nasljednika i novog monarha, u pomoć su priskočili mornari, koji su učestvovali u pogrebnom kortežu: “Bilo je zvanica iz cijelog svijeta i sve je moglo da bude velika sramota. Umjesto toga, kraljevska tradicija je rođena iz čistog haosa.”

Tokom sahrane kralja Džordža Šestog, 1952. godine – posljednji put kada je održana ovakva vladarska ceremonija – za taj posao bilo je zaduženo 138 muškaraca.

Lomljenje štapa

Među pompom i svečanostima koje se očekuju na kraljevskim ceremonijama, postoji jedna za koju je malo ljudi čulo.

Tradicija nalaže zadatak za lorda Chamberleina, titulu koja se dodeljuje najvišem oficiru kraljevskog doma i čije ceremonijalne dužnosti uključuju pratnju vladara tokom godišnje posjete parlamentu.

Mora da slomi svoj ceremonijalni bijeli štap nad grobom pokojnog monarha da bi označio kraj službe.

Sadašnji lord Chamberlein je Andrew Parker, bivši šef MI5, jedne od britanskih obavještajnih agencija. Tu dužnost je preuzeo u aprilu 2021. godine.

Svečani gest postoji vijekovima unazad.

Poslednji put je izveden prije više od 70 godina, kada je grof od Klarendona slomio štap nad grobom Džordža Šestog, oca pokojne kraljice. prneosi “Radiosarajevo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh