Svijet

Papa Franjo na Kongresu poglavara svjetskih i tradicionalnih religija pozvao na ulaganje u obrazovanje

U glavnom gradu Kazahstana Nur Sultanu u srijedu je počeo sedmi Kongres vođa svjetskih i tradicionalnih religija, kojem su prisustvovale zvanice iz 50 država.

papa Franjo - Twitter

Na kongresu, koji je održan u Palati nezavisnosti, učestvovao je i poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo, veliki imam Univerziteta Al-Azhar u Kairu Ahmed al-Tayeb i aškenaški glavni rabin Izraela David Lau.

Domaćin kongresa, kazahstanski predsjednik Kassym-Jomart Tokayev, izjavio je na ceremoniji otvaranja da je kongres, koji je pokrenut 2003. godine na inicijativu Kazahstana, postao forum za dijalog između civilizacija na globalnom nivou.

Ističući da više od 100 različitih etničkih grupa živi skladno u Kazahstanu, Tokayev je rekao da u zemlji djeluje i oko 4.000 različitih vjerskih organizacija.

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo je kazao da sukobe ne treba rješavati oružjem i prijetnjama, već dijalogom i strpljivim pregovorima.

“Ulažimo u obrazovanje, a ne u naoružanje. Oslobodimo se reduktivnih i pogubnih shvaćanja koja vrijeđaju ime Božje”, istakao je papa.

El-Tayyeb je pozvao na jačanje “društvenih veza među religijama i poštovanja među ljudima”.

Na dvodnevnom kongresu, učesnici će se fokusirati na ulogu vjerskih vođa u svijetu nakon pandemije koronavirusa. Kongres se održava svake tri godine u glavnom gradu Kazahstana, piše Anadolija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh