Svijet

Povorka s lijesom kraljice Elizabete II stigla u Edinburgh

Konvoj sa lijesom kraljice Elizabete II stigao je u Edinburgh nakon šest sati putovanja iz Balmorala.

Povorka s lijesom kraljice Elizabete II stigla u Edinburgh - facebook

Brojni ožalošćeni građani su stajali duž ulica dok je povorka s kovčegom putovala od Aberdeenshirea do palače Holyroodhouse, gdje će njen lijes počivati preko noći, prenosi BBC.

Također, njen lijes će zatim ležati pod bdijenjem u edinburškoj katedrali St Giles’ u ponedjeljak prije nego što krene u London, uoči sprovoda u ponedjeljak, 19. septembra.

Mnogi građani su se okupili i kako bi čuli proglas kralja Charlesa III diljem Ujedinjenog Kraljevstva. Kralj Charles III ceremonijama održanim danas zvanično je proglašen i monarhom Walesa, Sjeverne Irske i Škotske.

Proglas o pristupanju pročitan je u dvorcu Hillsborough u okrugu Down, istovremeno s ceremonijama u Edinburghu i Cardiffu.

Čitanje glavne proklamacije novog kralja Charlesa III održano je u subotu u palači St James u londonskom Cityju.

Kralj će otputovati u Škotsku u ponedjeljak, a pridružit će mu se članovi kraljevske obitelji dok bude pratio majčin lijes do katedrale u tom škotskom gradu, piše Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh