Svijet

Charles III položio zakletvu: Kraljica je nezamjenjiva, slijedit ću njen primjer

Charles III. zvanično je danas postao kralj Velike Britanije nakon smrti njegove majke Elizabete II koja je u četvrtak preminula u Škotskoj u 96. godini. Njenu funkciju preuzeo je njen sin Charles III, koji je danas i zvanično proglašen novim monarhom.

Charles - N1

Nakon prvog dijela ceremonije koji se održao u palači St. James, kralj Charles III je održao govor u kojem je rekao da je smrt njegove majke #”nenadoknadiv gubitak“, ali da je “ogromna naklonost i podrška“ javnosti velika utjeha.

“Slijedit ću primjer svoje majke, njena vladavina je neprevaziđena i nezamjenjiva. Moja majka je dala promjer doživotne ljubavi i nesebičnog služenja. Majčina vladavina bila je bez premca u svom trajanju, predanosti i odanosti. Čak i dok tugujemo, zahvaljujemo za ovaj najvjerniji život. Duboko sam svjestan ovog dubokog naslijeđa i teških dužnosti i odgovornosti koje su sada prenesene na mene”, rekao je Charles III.

Naglasio je i da je ohrabren podrškom njegove supruge te je nakon toga zamolio za moć i vodstvo Boga u provođenju teškog zadatka koji mu je povjeren.

“Cijeli svijet suosjeća sa mnom u nenadoknadivom gubitku koji smo svi pretrpjeli. Ja, Charles III milošću Boga, branitelj vjere, vjerno obećvam i prisežem da ću održavati teritorij istinske protestantske vjere”, poručio je novi britanski monarh.

Nakon govora, kralj Charles je položio zakletvu i zvanično preuzeo ovlaštenja.

Charles III je automatski postao kralj kada je preminula njegova majka, kraljica Elizabeta II, tako da Pristupno vijeće ima ceremonijalnu ulogu – zvanično saopćava ime novog monarha.

Ipak, krunisanje se ne očekuje u skorije vrijeme. Podsjetimo, kraljica Elizabeta je krunisana u junu 1953. godine, odnosno 16 mjeseci nakon smrti njenog oca, kralja Georgea VI. prneosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh