Svijet

Austrijanac Volker Turk novi šef UN-a za ljudska prava

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš imenovao je austrijskog diplomatu Volkera Turka za sljedećeg visokog komesara za ljudska prava.

Volker Türk - bhrt

Generalna skupština UN-a je odobrila Guterešov prijedlog da iskusni diplomata bude imenovan za sljedećeg šefa UN-a za ljudska prava.

Turk će naslijediti Mišel Bačelet iz Čilea, koja je služila četvorogodišnji mandat u tijelu UN-a za ljudska prava sa sjedištem u Ženevi.

Bačelet je 31. augusta završila četvorogodišnji mandat i nije tražila novi nakon što je u posljednjem trenutku objavljen izvještaj o kršenju ljudskih prava etničkih Ujgura i drugih muslimanskih manjina u kineskoj regiji Ksinjiang.

Turk će preuzeti izazovan posao suočen s pritiskom kako aktivista za ljudska prava tako i Kine zbog izvještaja o Ujgurima. Kina oštro poriče optužbe o kršenju ljudskih prava.

Austrijski diplomata radio je za UN više od 30 godina i posebno je blisko sarađivao s generalnim sekretarom Guterešom dok je ovaj bio na dužnosti visokog komesara Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR).

Radio je za UNHCR u Maleziji, na Kosovu, u Bosni i Hercegovini, Kongu i Kuvajtu, te u sjedištu UN-a u Ženevi, piše Anadolija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh