Svijet

Koliko bogatstvo nasljeđuje novi engleski kralj Charles III.?

Nakon smrti majke, britanske kraljice Elizabete II., njen najstariji sin Charles (73) naslijedio je tron, ali i njezino privatno bogatstvo, kolosalno nasljeđe koje će dobiti bez plaćanja poreza na nasljedstvo, što je privilegij rezerviran za nasljednike kralja.

Princ Charles - Hina

Iako britanske monarhe ništa ne obvezuje da objave svoje privatne financije, zna se da je Elizabeta, prema Sunday Timesu, imala osobno bogatstvo od 370 milijuna funti, odnosno pet milijuna više nego prethodne godine.

Buckinghamska palača, kraljevska londonska rezidencija, i dvorac Windsor, tridesetak kilometara zapadno od Londona, državno su vlasništvo. Međutim, dvorac Balmoral, ljetovalište kraljevske obitelji, i rezidencija Sandringham, gdje kraljevska obitelj tradicionalno slavi kraj godine, bile su u vlasništvu kraljice i njih nasljeđuje Charles.

Kraljica je također posjedovala kolekciju kraljevskih maraka u vrijednosti od oko 100 milijuna funti, prema navodima Timesa iz 2021. godine.

Kraljičino bogatstvo dodaje se osobnom bogatstvu Charlesa, procijenjenom na 100 milijuna dolara (87 milijuna funti).

Čuveni dragulji na kruni, procijenjeni na oko tri milijarde funti, simbolično su pripadali kraljici i automatski se prenose na nezina nasljednika.

Princ Filip, suprug Elizabete, ostavio je skromnije bogatstvo od 30 milijuna funti kada je umro u travnju 2021. godine. Posjedovao je kolekciju slika od oko 3.000 djela, od kojih je većina bila ostavljena prijateljima i obitelji.

Stručnjaci navode da je Elizabeta vjerojatno ostavila testament, i da će neke manje iznose novca naslijediti bliski članovi obitelji, ali ne i najveći dio bogatstva, koji pripada Charlesu, piše Hina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh